200 jurister møtte opp for å få med seg startup-magsinet Shifters "Future lawyer"-konferanse i Oslo i går.

Blant hovedtalerne var den nederlandske juristen Erik Vermeulen, som er professor i forretningsjus ved Tilburg-universitetet og direktør i juridisk avdeling til teknologi-giganten Philips.

Annonse

Erfaren advokat/-fullmektig innen M&A

Advokaten blir ikke borte

Og alt du har hørt om robotadvokater til tross - det er ingen som spår mindre behov for advokater. Men de kan komme til å gjøre andre ting enn vi er vant til:

- Hver enkelt advokat må ta et ansvar for å utvikle seg, man kan ikke bare lene seg på ledelsen, sier han. Publikum fikk høre ham skissere fem typer advokater han mener går fremtiden lyst i møte.

Vermeulens 5 fremtidsadvokater

1. Spesialisten

Den første kategorien Vermeulen trekker frem er den enkleste. Det vil alltid være behov for spesialister på alle områder. - Så om du er spesialist og ikke har lyst til å forandre deg noe særlig, så er du trygg. I hvert fall i 5 til 10 år til, sa Vermeulen med et skjevt smil.

2. Plattformadvokaten

Mange av verdens største selskaper lever nå av å være plattform formidling av avtaleinngåelse mellom andre parter. Uber, Air BNB, Facebook og vår hjemlige Finn er klassiske eksempler. De juridiske utfordringene knyttet til plattformvirksomheten er mange og ferske, og behovet for kompetanse vil være stort.

- Men i tillegg vil advokatfirmaene i seg selv måtte begynne å tenke som plattformselskaper, der de i større grad formidler spesialisttjenester fra leverandører som ikke er ansatt hos dem selv. De enkleste og mest standardiserte oppgavene som i dag gjøres av fullmektiger og junioradvokater vil raskest kunne la seg automatisere, så behovet for disse vil bli mindre. Dermed vil de klassiske hierarkiene i firmaene også brytes ned, sier Vermeulen.

3. Tech- og automatiseringsadvokaten

For det første jobber myndigheter verden over i stadig større grad med såkalte digitale sandkasser, der lovgivning og regulering av nye områder utvikles i et kontinuerlig samvirke med aktørene. Aktørene vil trenge sandkasse-advokater som kan gå inn i disse foraene og påvirke på vegne av klientene.

For det andre oppstår det en lang rekke juridiske spørsmål i kjølvannet av kunstig intelligens-teknologien. Dette feltet vil trenge mange spesialister, spår Vermeulen.

4 Blockchain- og smart contract-advokaten

Blockchain-teknologien lar individer inngå forpliktende transaksjoner digitalt uten at en tredjepart står som garantist i midten. Smart contracts er kontrakter som håndhever seg selv. Du vil for eksempel ikke få brukt Spotify på flere devicer enn du har avtalt. Begge disse fenomenene vil få stor innflytelse på utviklingen av veldig mange samfunnsområder og vil kreve mye juridisk rådgivning, tror Vermeulen.

5 Historiefortelleren

Advokatfirmaene må bli flinkere til å fortelle hva de gjør så kunden føler at han er med på noe. De trenger jurister som er historiefortellere, og ikke bare utredere. Dette er noe de fleste advokater er svake på, mener Vermeulen.

Til sist retter han et spark til universitetene, som han selv representerer.

- Ingen reagerer langsommere enn de akademiske miljøene. Universitetet er også nødt til å forandre måten de formidler og utvikler kunnskap på, mener nederlenderen.

Future Lawyer-konferansen er årlig og godkjennnes som åtte timer obligatorisk etterutdanning.

Vermeulens blogg kan du følge her.

På Future Lawyer kunne du også høre Marie Bernard, som er europeisk innovasjonsdirektør i Dentons. Dentons er med sine 7700 advokater antatt å være verdens største firma, med en omsetning på over to milliarder dollar.