Dersom NJ hadde vunnet frem med kravet, kunne arbeidsgiver risikert at ansatte som ikke driver redaksjonelt arbeid, krevde lønns- og arbeidsvilkår på nivå med journalistene.

Nå har Arbeidsretten i stedet gitt arbeidsgiver medhold i at grafikerne fortsatt må forholde seg til den mindre lukrative trykkerioverenskomsten.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

Outsourcet grafikere

Bakgrunnen er at Hamar Arbeiderblad (HA) i 2015 outsourcet den grafiske produksjonen til et annet selskap i morkonsernet, Idé Trykk.

Dette selskapet leide så den aktuelle grafikeren tilbake til HA, hvor hun hele tiden hadde sin fysiske arbeidsplass. Kort tid senere reiste Norsk Journalistlag krav om at Idé trykk, som følge av den aktuelle medarbeiderens redaksjonelle arbeid, skulle være bundet av Journalistavtalen til Mediebedriftenes Landsforening.

Sa opp avtalen

NHO og Norsk Industri avslo kravet. Samme dag sa Hamar Media opp leieavtalen med HA - arbeidstageren skulle nå fysisk flyttes bort fra redaksjonen.

Redaksjonsklubben i HA reagerte sterkt, og skrev i et brev til konsernet at «redaksjonen har allerede gjennomgått en voldsom nedbemanning de siste årene. Å miste enda en stilling fra redaksjonslokalene, vil utvilsomt bidra til misnøye og mindre motivasjon».

Annonse

Vi søker jurist med noko erfaring og interesse for finansmarknaden, IKT og betalingstjenester

- Organisasjonsfiendtlig

Overfor Arbeidsretten har NJ anført at oppsigelsen av innleieavtalen var en «organisasjonsfiendtlig handling». NJ peker videre på at den aktuelle grafikeren utførte omkring 60 prosent redaksjonelt og 40 prosent grafisk arbeid.

NHO anførte på sin side at grafikeren var utleid for å være grafiker, og at utleiebedriften ikke kan bli bundet av andre avtaler bare fordi innleier velger å bruke arbeidskraften til annet enn det hun er utleid til.

Arbeidsretten er enig med NHOs anførsel.

«Hamar Arbeiderblads bruk av (medarbeideren) kan ikke være styrende for tariffbindingen», heter det i dommen.

Eies av LO og Ap

Arbeidsretten mener heller ikke det er godtgjort at oppsigelsen av leieavtalen var «organisasjonsfiendtlig».

«Selv om tidspunktet for oppsigelsen isolert sett kan underbygge at den kom som en reaksjon på kravet om tariffavtale, synes overføringen (...) å føye seg inn i konsernets strategi om spesialisering og samlingen av grafiske ressurser», skriver Arbeidsretten.

Konsernet Hamar Media har for øvrig Amedia og arbeiderbevegelsen som største eier. Blant annet eier Hamar Arbeiderparti 5,5 prosent av aksjene.

Styreleder i Hamar Media er tidligere Ap-statsråd Sylvia Brustad.