ARENDAL: De juridiske profesjonene gjør seg stadig mer synlig under det nå årvisse politiske fesjået Arendalsuka. De store forbundene har lenge vært representert, men nå dukker også flere advokatfirmaer opp med forskjellige arrangementer.

Eriksen Søreide
Utenriksminsteren åpnet menneskerettighetsdebatten mandag.

Mandag åpnet det offisielle programmet med debatt om forutsetningene for politisk menneskerettighetsarbeid i Norge, der blant andre utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland deltok. Arrangører var Nasjonal Institusjon for Menneskerettigheter, de sju norske menneskerettighetssentrene og FN-Sambandet.

Annonse

Vi søker advokat eller advokatfullmektig i Fredrikstad

EMD-strid

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet benyttet anledningen til å påpeke hvor tilbakeholdne norske myndigheter var da Danmark i vår forsøkte å presse gjennom reformer som ville svekke EMDs innflytelse. 

– Det var symptomatisk hvor lite oppmerksomhet dette fikk, i land som normalt snakker mye om menneskerettigheter, sa Jagland. Den såkalte København-erklæringen ble til slutt vedtatt i en sterkt modifisert versjon.

Les mer om København-striden her

Til Rett24 utdyper Jagland at han mener det finnes en økende sløvhet når det gjelder å se hvordan menneskerettighetene kan beskyttes. Etter hans mening er det asyltilstrømmingen de senere årene som ligger bak ønsket om å innskrenke menneskerettsdomstolens makt.

– Tror du dette spørsmålet om å begrense EMDs rolle kommer opp på nytt ved neste korsvei, eller er ballen lagt død?

– Jeg tror ikke det, for det ble effektivt satt til side. Men skulle vi oppleve at mer ekstreme krefter tar over i land som Frankrike og Tyskland, så vil dette kommer tilbake, det er helt sikkert.

Arendal-rekord

Professor Eli Skogerbø ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO) har forsket på hvor viktig Arendalsuka oppfattes blant organisasjoner, lobbyister og beslutningstakere. Til NTB sa hun sist uke at Arendalsuka har vokst betydelig fortere enn sitt opphav, svenske Almedalsveckan, som brukte tiår på å bli det den er i dag.

– Arendalsuka er blitt en stor og viktig arena for makt og politikk som verken organisasjoner, politikere eller redaksjoner kan se bort fra, sier Skogerbø, sier hun til nyhetsbyrået.

Arrangørene har i år rapportert om ny rekord i antall aktiviteter, 1.067 totalt. I fjor hadde arrangementet rundt 70.000 besøkende.