– Vi er opptatt av at studentene skal lære seg arbeidsmetoder som er relevante i arbeidslivet. Og spør du yrkesaktive jurister om når de sist brukte lovsamlingen, så er nok det lenge siden, sier studiedekan ved juridisk fakultet i Oslo, professor Erling Hjelmeng.

I et samarbeid mellom Lovdata, UiOs sentraladministrasjon og fakultetet, er det utarbeidet et helt nytt Lovdata-konsept beregnet på eksamenssituasjonen.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Ut med skribling

– Det er ingen i arbeidslivet som sitter og skribler i lovsamlingen med finurlige henvisninger, fargekoder og alle mulige løsninger. Men dette er noe studentene har brukt ekstremt mye tid på, sier Hjelmeng.

ferdig-erling-lovdata-970
Studiedekan Erling Hjelmeng (Foto: S. H. Myre/UiO)

Det er bare halvannet år siden fakultetsledelsen besluttet å utrede overgang til digitale rettskilder. I fjor sommer ble det holdt en anbudskonkurranse, som Lovdata vant.

– Med dette systemet har studentene incentiver til å arbeide aktivt med rettskildene gjennom hele semesteret, fordi de får tilgang til alle understrekningene på eksamen. Det bringer eksamen tettere på den måten man arbeider på i arbeidslivet, og man oppnår bedre forståelse og ferdighet knyttet til rettskilder, sier Hjelmeng.

Markørord

Systemet er laget slik at studentene nå skriver inn sine notater til lovteksten som merknader og understrekninger via sine Lovdata-profiler. Systemet har 15 ulike forhåndsdefinerte markørord, som jf, smnl, konf etc, som er godkjent til eksamen. Deretter må det henvises til et dokument som også finnes i Lovdata.

– Er henvisningen eksamensgodkjent, så får merknaden en grønn hake. Skriver man i stedet en tekstmerknad om for eksempel «denne kan ikke tolkes antitetisk», så får man opp et varsel om at merknaden ikke er eksamensgodkjent. Dermed forsvinner behovet for bokkontroll, og også all usikkerhet rundt hva som er lov og ikke lov, forteller Hjelmeng.

Annonse

Vi styrker vårt gode fagmiljø med flere dyktige jurister

Snart for alle

Alle de 258 studenter på første semester brukte det nye systemet denne våren, og til høsten utvides ordningen til også andre og tredje semester. Innen høsten 2019 vil alle eksamener på juridisk fakultet i Oslo være heldigitalisert.

I en evaluering av årets eksamen svarer over 90 prosent av studentene at de opplevde verktøyet som «svært enkelt» eller «enkelt» å bruke på eksamen.