Siden 2005 er det skjedd én eneste gang, at noen andre enn Geir Engebretsen har hatt råderetten over sorenskriverkontoret i Oslo tingrett.

Det var mandag 25. juli 2011. Da måtte Engebretsen låne bort kontoret til høyesterettsjustitiarius Tore Schei.

- Ja, det stemmer. Høyesterett var blitt skadet i eksplosjonen, og den første dagen var det ikke mulig å jobbe der. Da fikk Tore Schei mitt kontor. Jeg kunne uansett ikke sette meg ned den dagen, det skulle være fengslingsmøte etter bombingen, og utenfor sto det flere hundre journalister og tusenvis av tilskuere, sier Engebretsen.

Annonse

Advokat - M&A, selskapsrett mv

Blir 66 neste år

Etter rettsferien neste år vil det igjen være en ny person bak skrivebordet på sorenskriverkontoret, for sist uke leverte Engebretsen sin oppsigelse til Domstoladministrasjonen.

- Hvorfor sier du opp?

- Det er vel rett og slett det at kalenderen går. Jeg fyller 66 neste år, og jeg tenker at det er på tide å å avslutte mitt lederarbeid i Oslo tingrett før jeg blir 67 år. Alt har jo sin tid, og nå tenker jeg det er naturlig at andre overtar den oppgaven i Norges største og mest spennende domstol. Om jeg skal fortsette med en eller annen form for dommeroppgave vil tiden vise, jeg vet ikke. Først og fremst tenker jeg gjøre hyggelige ting. Jeg har jo barnebarn, sier Engebretsen.

Mekler

Engebretsen kom i 2005 til Oslo tingrett fra Nedre Romerike tingrett, der han hadde vært sorenskriver siden 2001.

Han har tidligere vært byråsjef og avdelingsdirektør i Justisdepartementet, konstituert fylkesmann i Oslo og Akershus og dommer ved Asker og Bærum herredsrett. Siden 1998 har han vært særskilt oppnevnt mekler hos riksmekleren.