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Dear Sir, 

I refer to your abovementioned e-mail in which you ask my services to share their 

understanding of Article 21(1) first sentence of Regulation (EC) N°883/2004 on the 

coordination of social security systems. 

That provision prescribes that the cash benefits are to be paid to the insured person in 

his/her Member State of residence or stay, by the competent institution, according to its 

legislation if the insured person resides or stays in a Member State other than the 

competent Member State. 

 

Article 21(1) first sentence of Regulation (EC) N°883/2004 applies to a person whose 

incapacity to work has been assessed by the competent institution in the Member State of 

insurance. Whenever that person wants to move to reside in another Member State; s/he 

will still be entitled to receive the cash benefits from the Member State of affiliation. The 

required formalities are to be determined by the competent Member State. 

 

Article 21(1) first sentence also applies whenever the state of health of a person has to be 

established in a Member State of stay or residence other than the competent Member 

State. In such a case, the provisions of Article 27 of Regulation 987/2009 explain the 

procedure to be followed to ensure that the cash benefits can be paid by the competent 

institution to the person concerned whilst s/he stays or resides in another Member State  

The conditions for the entitlement to cash benefits are always determined by the 

legislation of the competent Member State but should not be subject to any reduction, 

amendment or suspension in accordance with the provisions of Article 7 of Regulation 

883/2004. Therefore, if a national legislation only allows payment of cash benefits in its 
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territory, it must either be amended to insert the provisions of Article 7 in the text itself 

or interpreted in the light of Article 7 of Regulation (EC) N°883/2004. In the last case, 

and to ensure that the competent institutions have the same interpretation, some soft law 

such as a circular should be adopted.  

 

I hope you find this information helpful. I would also like to stress that the interpretation 

given by the Commission services does not engage or bind the European Commission as 

such. This interpretation does not prejudge the interpretation which the Court of Justice 

of the European Union, as the final body responsible for the interpretation of the Treaty 

and of secondary legislation, can make on the issues raised. 

Yours sincerely, 

David DION 

Head of Unit 

Electronically signed on 26/02/2020 15:00 (UTC+01) in accordance with article 4.2 (Validity of electronic documents) of Commission Decision 2004/563
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