I forbindelse med utvidelsen av fylkesvei 33 i Østre Toten kommune ble det vedtatt ekspropriasjon av landbrukseiendom til veitrasé, gang- og sykkelvei.

Spørsmålet Høyesterett nå skal vurdere, er størrelsen på vederlaget til de berørte grunneierne.

Annonse

Legal Officer - Food and Veterinary Unit

Dyre bær

Tingretten mente at alle de aktuelle eiendommene er egnet til produksjon av potet, bær og grønnsaker, og at det derfor vil være feil å utmåle erstatning utelukkende basert på dagens produksjon av korn.

Fylkeskommunen anket forgjeves til Eidsivating lagmannsrett. Lagmannsretten pekte på at det er mye mer jobb å dyrke for eksempel løk og bær, og at det derfor kan være personlige grunner til at man ikke ønsker å maksimere det økonomiske utbyttet av jorden:

"Det kan være ulike årsaker til at den enkelte grunneier velger å produsere korn, eller korn og potet, selv om et vekstskifte som også innbefatter løk vil kunne gi et høyere dekningsbidrag. Grunneier vil for eksempel ut fra personlige preferanser ikke ønske å drive en mer arbeidsintensiv produksjon, eller han har mulighet for høyere arbeidsinntekt i andre yrker.

Etter lagmannsrettens syn kan slike subjektive forhold knyttet til den aktuelle grunneier ikke tillegges vekt, ettersom det er eiendommens bruksverdi som skal erstattes. Lagmannsretten finner at et vekstskifte, hvor det også inngår produksjon av løk eller andre grønnsaker, i utgangspunktet vil kunne være en påregnelig utnytting som det er reelt grunnlag for etter forholdene på stedet."

Les dommen fra Eidsivating her

Anfører ikke-tap

I sluttinnlegget for Høyesterett anfører Fylkeskommunen at grunneierne vil få erstattet tap de ikke lider, dersom overskjønnet blir stående.

Dette blant annet fordi grunneiere vil få erstatning for ikke-eksisterende bær- eller løkproduksjon selv om dette er noe grunneier uansett aldri ville begynt med. Det vil også i realiteten bli gitt erstatning for utstyr til slik produksjon, selv om dette er utstyr grunneier aldri har hatt, heter det i sluttinnlegget.

Det er satt av to dager til saken, med start 31. oktober.