To matteprofessorer i Montenegro var ikke tilfreds med universitetets beslutning om å sette opp videokameraer i auditoriet der de foreleste.

Bakgrunnen for kameraet skulle være hærverk, og at studenter og ikke-studenter skulle ha tatt med "dyr, alkohol og tobakk" til forelesningene. I tillegg skulle undervisningen overvåkes.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen eiendomsutvikling

I auditoriet

I en prinsipiell avgjørelse om grensene for begrepet "privatlivets fred" etter EMK art 8 er menneskerettsdomstolen nå kommet til at en professor som foreleser i et auditorium fortsatt potensielt er innenfor sitt privatlivs rammer.

Dommen er avsagt under dissens 4-3, med et relativt skarpt formulert mindretallsvotum fra den danske, den islandske og den albanske dommeren.

Montenegrinske myndigheter anførte at området som var blitt kameraovervåket, auditoriet, var utenfor privatlivets ramme, i motsetning til professorenes kontorer. 

Flertallet

Rettens flertall, bestående av dommere fra Estland, Montenegro, Belgia og Monaco, påpeker at universitetets auditorium er lærerens arbeidsplasser:

"Dette er ikke bare et sted der de underviser studentene, det er også der de samhandler med dem, og derigjennnom utvikler felles relasjoner og bygger deres sosiale identitet", skriver flertallet.

De legger til at de i dette spørsmålet ikke finner grunn til å skille mellom skjult og - som i dette tilfellet - annonsert overvåking.

Annonse

Vil du være med og bidra til et velfungerende verdipapirmarked?

Mindretallet

Mindretallet skriver at flertallet etter deres syn "utvider omfanget av konvensjonens artikkel 8", og at dette "kan ha betydelige konsekvenser."

Mindretallet skriver:

"Ved vurderingen av om privatlivets fred-aspektet av konvensjonens artikkel 8 er anvendelig, fokuserer flertallet på videoovervåkning som sådan, og ikke på opptakene eller på den påfølgende samlede bruken av informasjonen. (...) Etter vår mening er dette en svært omfattende og bred forståelse av begrepet "privatliv".

Matteprofessoren i Montenegro ble tilkjent 1000 euro i oppreisning.

Les hele avgjørelsen her