BERGEN: Under et år etter at Thomas Støer og Dag Saltnes bestemte seg for å prøve en ny modell for å organisere advokatvirksomheten, har firmaet vokst fra to til 12 partnere. Dermed øker behovet for administrasjon, og derfor har de nå rekruttert den erfarne advokatassistenten Elisabeth Kjus fra PwC.

Det originale er at Kjus får full partnerstatus, der hun fakturerer sitt eget arbeid på samme vis som advokatene fakturerer sitt.

– Vi ønsker å være nyskapende. Vi skal være partnerstyrt og få tak i de beste. Når vi får tak i den beste assistenten, så er det ikke noe som hindrer oss i å gjøre henne til partner, både når det gjelder økonomi og medbestemmelse. Jeg kjenner ikke til at noen andre har gjort dette partnergrepet, men det er mye mer vanlig innen andre bransjer, som for eksempel innen tech. Jeg tror det er fremtiden også i advokatbransjen, sier Støer.

Annonse

Vil du jobbe i et av Bærums fremste advokatfirmaer?

Mer eierskap

– En av de tingene som var lokkende var fleksibiliteten, forteller Elisabeth Kjus.

I motsetning til den tradisjonelle partnermodellen, der man deler overskuddet, er partnerne i Law.no kun ansvarlig for sin egen omsetning. Eneste krav fra fellesskapet er at man gir 20 prosent av omsetning til dekning av felleskostnader. Hvor man sitter, når man jobber og hvem man jobber for, er hundre prosent opp til en selv. Modellen minner altså om et kontorfellesskap, bare uten kontor, og med ambisjon om å bli et fullservice fellesskap.

– Mine oppgaver går på å tilrettelegge både før, under og etter oppdraget. Det er spennende oppgaver, og den største forskjellen fra en vanlig assistentrolle er at jeg som partner får ta eierskap til flere oppgaver, sier Kjus.

Hentet fra Wikborg Rein

En av de nyeste tilskuddene på advokatsiden i Law.no er Grunde Bruland, som har byttet firma etter 26 år som havbrukspesialist i Wikborg Rein. Han trekker frem kundekontroll og compliance som typiske oppgaver for assistentpartneren.

– Det viktigste vi gjør er å serve klientene. Da er det mange funksjoner som må fylles, og Elisabeth kan gjøre mange oppgaver som ikke trengs å gjøre av en advokat, til lavere timepris, sier Bruland. Han vurderte opprinnelig å begynne for seg selv, men fant ut at det ville bli for mye administrasjon. Løsningen ble Law.no.

– Jeg tror veldig mange partnere i de store firmaene føler på inntjeningspresset, og at en ordning som dette virker forlokkende på mange. Du får full frihet, og med så lave driftskostnader kan du sitte igjen med høy lønn selv med lav timepris. Timeprisen i de store firmaene gjør at det er krevende å drive rådgivning i små og store saker. I de største firmaene er det store transaksjoner og tvister som er drivende for prisingen av tjenestene. For klientene som ønsker effektiv rådgivning i daglig drift er det ofte ikke det beste å gå til de største firmaene, sier Bruland.

Annonse

Vi søker en faglig sterk person til å bli vår nye fagsjef i avdeling for pensjon.

Flere på vei

At det ikke finnes krav til inntjening innebærer også at man ikke trenger å være partner på fulltid. En av de andre nye partnerne er for eksempel Harald Benestad Anderssen, som til daglig er professor på Handelshøyskolen BI.

– I utgangspunktet sitter vi hver for oss, men nå er vi blitt såpass mange at flere ønsker muligheten til å sitte sammen. Så nå skal vi etablere en hub her i Bergen.

Modellen innebærer at 20 prosent av omsetningen opp til 3 millioner går til fellesutgifter. Over tre millioner er satsen 10 prosent.

– Når vi nå blir flere, kan prosenten etter hvert reduseres. Om fem år er vi kanskje 50 partnere, sier Støer.