John Christian Elden sier til VG at personer som har vært utsatt for urimelig eller feilaktig etterforskning, inkludert bruk av skjulte agenter og omfattende overvåking, kan ha grunnlag for å søke erstatning.

– Dette er særlig relevant hvis etterforskningen har pågått over en lengre periode og har påført betydelig psykisk stress eller skade, sier han til avisen.

Annonse

Haavind styrker laget med en dyktig advokatfullmektig med interesse for børs, kapitalmarked og finansregulatorisk, og ønsker deg med på laget!

Flyttet inn

VG skrev i forrige uke om Aslak, som i ni år har vært mistenkt for et drap i Ørje fra 2000. Uten å gjøre 79-åringen oppmerksom på mistanken, flyttet en hemmelig politiagent inn i en hybel i huset hans i åtte måneder i 2015 for å etterforske saken.

Aslak innrømmet aldri noe drap, og han fikk ikke noen forklaring fra politiet i årene som gikk på hvorfor han var drapsmistenkt. Først i april i år ble etterforskningen henlagt. I helgen fremkom det at samme undecoveragent hadde vært involvert i et forsøk på å avsløre den siktede i Tengs-saken. 

Elden anslår at erstatningskravet i en sak som Aslaks kan ligge på mellom 100.000 og 200.000 kroner avhengig av omstendighetene og den dokumenterte belastningen.

Ikke mottatt noe krav

Også leder i Forsvarergruppen, advokat Mette Yvonne Larsen, tidligere leder i Forsvarergruppen, advokat Marius Dietrichson og advokat Maria Hessen Jacobsen sier alle at Aslak har krav på erstatning.

Hanne Skallerud, seksjonssjef i Politidirektoratet (POD), sier de skal ta stilling til et krav når de eventuelt mottar det.

(©NTB)