Skohyllen i gangen vitner i sin tause trengsel om de syv mine-dine-og-våre-barna som bor i huset. Det yngste bare halvannet. Ikke optimale betingelser for å drive startup-virksomhet i advokatbransjen, kan man kanskje tenke. Men for Guro Tuv og Marte Dalåker, begge 33 år gamle, er villaen på Vækerø frihet og fleksibilitet.
Advokatfirmaet TD Legal ble registrert i Brønnøysund 11. januar. Nå driftes firmaet hjemme fra kjøkkenbordet til Tuv og hennes samboer – også han advokat.
Det startet i slutten av oktober, under en rusletur til Skøyen for å spise lønsj.
Ingen vei tilbake
– Vi ble gående og prate, og så kom det frem at vi begge hadde begynt å miste litt av motivasjonen. Det var litt den følelsen av å ha kommet så langt som du kan. Og så begynte vi å tenke på alternativene våre, om vi skulle bytte til et større firma, eller et annet firma, men ingen av delene virket som noe nytt. Så begynte vi å snakke om å starte noe eget, og da skjønte vi det begge to. Det er DET som er greia! Vi vil bare ikke være ansatt lenger! forteller Tuv.
Da tanken først var tenkt, var det ingen vei tilbake. To dager senere hadde begge sagt opp. I dag, noen få måneder senere, er businessen oppe og går fra kjøkkenbordet hjemme på Vækerø.
– Vi var kanskje litt redde for å bli møtt med skepsis; «kan dere det da?». Men alle har bare heiet. Mamma ville til og med betale aksjekapitalen, ler Dalåker.
Odelsrett i Valdres
For 15 år siden var det ikke opplagt at de to kvinnene skulle bli spesialister i det særdeles mannstunge eiendomsmarkedet i Oslo. Begge vokste opp på gård i Valdres. Tuv fikk sitt første av nå tre barn som 20-åring, mens Dalåker var odelsjente.
– Jeg husker jeg en gang kom gråtende hjem fra skolen, fordi jeg trodde odelsrett betød at jeg måtte ta over gården. Mamma trøstet meg og sa det skulle nok gå bra uansett. Jeg har alltid vært mer teoretisk enn praktisk anlagt. Heldigvis har jeg en lillesøster som er mer interessert, forteller Dalåker.
Guro Tuv har heller aldri hatt veldig lyst til å drive gård. Men hun tror oppveksten med gårdsdrift preger tenkemåten hennes.
– Det jeg har sett, er friheten det gir ikke å ha en sjef. Og samtidig hvordan det er å ha et arbeid som ingen overtar om du ikke gjør det selv. I bunnen ligger det et grunnleggende behov for å bestemme selv.
Mye byråkrati
Faste klienter fra de siste årene er blitt med over til det nye selskapet, så noe omsetning har de fra start. En hjemmeside til selskapet gikk det også enkelt å få på luften. Ikke var det så dyrt heller, et grundig gjennomarbeidet design til tross. De to ønsket seg et feminint uttrykk, forteller de.
– Vi er jo feminine, i en bransje med stort sett bare menn, og mange flinke advokater. Designet gir oss en mulighet til å skille oss ut. Men først og fremst ville vi rett og slett ha noe vil likte selv. Vi er ganske jordnære og direkte. Jeg tror det er en god måte å skape en relasjon til klientene på, sier Tuv.
– Hva har vært vanskeligst?
– Det vanskeligste var egentlig å jobbe seg gjennom byråkratiet for å få alle tillatelsene til drive et eget firma.
– Hvordan var det å ta med seg klienter ut av firmaet, da?
– Vi føler vel at det gikk greit. Man opparbeider jo en relasjon til de klientene man har fulgt over tid, og vi var tydelige på at nå slutter vi, og dere velger selv om dere vil bli med eller ikke.
Større – men ikke store
Kjerneproduktet i TD Legal skal være juridisk rådgivning til eiendomsutviklere. Selskapet følger opp alle problemstillingene som oppstår underveis, enten det gjelder tomteanskaffelse, skattespørsmål, kommunalt planarbeid, entrepriseavtaler eller annet.
– Det man kanskje savner, er et større faglig miljø man kan dra veksler på når det dukker opp problemstillinger som er utenfor vårt spesialfelt. Men det kan vi kjøpe inn, har vi funnet ut. Det fungerer fint.
– Hva er ambisjonen? Skal dere bli flere eller vil dere helst drive for dere selv?
– Vi ser vel for oss å bli flere, men ikke kjempestore. Kanskje fem advokater? Målet er vel å omsette for mer enn to millioner i 2018. Men vi er kanskje ikke så opptatt av hvor mange som skal ansettes. Vi er mer opptatt av hvem. At vi fungerer bra sammen.
– Du vet at hvis dere begynner å ansette, så blir det fort litt som å jobbe igjen? Før du vet ordet av det, må du holde medarbeidersamtaler.
– Firmaet er jo veldig preget av oss som personer i dag, og jeg tror at dersom vi finner flinke folk som passer inn og vil bli med på laget, så vil vi fortsatt være oss selv, og holde på den personlige linjen også innad i firmaet. Veien blir til mens man går, og firmaet vil jo formes litt deretter.