Forsvarlig rettshjelp for de som er anklaget for straffbare handlinger eller andre som utsettes for inngrep av staten er en bærebjelke i rettsstaten. Kvaliteten på rettshjelpen har direkte betydning for hva slags rettssikkerhet en stat kan tilby. Er ikke rettshjelpen som ytes bærekraftig, sikrer man ikke at rettshjelpen er forsvarlig over tid.

Dette er ikke kontroversielt. Den 24. juni 2022 ble det inngått en avtale mellom advokatforeningen og departementet v/ Justisminister Mehl hvor formålet er å «sikre en bærekraftig økning av rettshjelpssatsen».  I avtalen fremgår det videre at «Departementet erkjenner viktigheten av en bærekraftig rettshjelpssats for å oppfylle statens forpliktelser om forsvarlig rettshjelp».

Ignorerer avtalen

Mehl og departementet viser i avtalen at de ser sammenhengen: Rettshjelpsatsen må være bærekraftig for at den skal være forsvarlig og at staten har en forpliktelse til å sørge for en forsvarlig rettshjelp for borgerne i en rettsstat.

I avtalen ble det også enighet om at det skulle opprettes et uavhengig salærråd som kom med anbefaling om hva som var en bærekraftig rettshjelpssats. Forutsetningen var at man gradvis skulle øke satsen til det som er bærekraftig sats.

Imidlertid ser vi at departementet og Mehl ignorerer avalen og salærrådets anbefalinger. Etter avtalen i 2022 har avstanden mellom faktisk og bærekraftig timepris økt, ikke blitt redusert som forutsatt.  Pr nå er 1464 kroner pr time ansett som et minimum for å være bærekraftig. Vår sats er 1215 kroner.

Forsvarlig rettshjelp

Vi har selvsagt hatt forventninger om at en avtale som skal sikre at det gis forsvarlig rettshjelp følges opp. At man ikke forholder seg avtalen, men at det til og med er ytret at avtalen de selv signerte «ikke er rettslig bindende» er heller ikke spesielt tillitsvekkende og øker frustrasjonen.

Derfor aksjonerer vi. Vi vil ha en bærekraftig rettshjelpssats. Vi krever at statsråden og departementet tar på alvor sin egen avtale, hvor det påpekes at rettshjelpssatsen har direkte betydning for å sikre forsvarlig rettshjelp.

Vi ser at erfarne advokatkontorer i større grad unnlater å påta seg oppdrag hvor det honoreres etter rettshjelpssats. Vi ser at unge velger å gå over til påtalemyndigheten eller andre som kan tilby mer oversiktlig hverdag hvor det er rom for å kompensere for uleilighetene arbeidet medfører.

At erfarne slutter og at det er for stor turnover på yngre advokater innebærer at vil miste viktig juridisk kompetanse. Vi vil også miste viktig kompetanse innen relasjonsbygging som er avgjørende for å skape tillit. Uten å mestre å opparbeide tillit til mennesker i en svært uensartet gruppe er det i praksis vanskelig å yte god rettshjelp.

En bærekraftig sats vil kunne hindre slik «flukt». Vi kan f.eks. få mulighet til å kompensere for lite regulert arbeidstid. Yrket gir en mulighet til en svært variert og spennende hverdag hvor man gis mulighet til å kunne gjøre en forskjell for de mest utsatte i samfunnet. Vi har likevel aldri helt fri fra jobb. Ringer det fra arresten kl 2000 en lørdag kveld, må vi være der. At en siktet får mulighet til å ringe advokaten sin for råd og for at han eller hun skal bistå i et avhør er selvfølgelig nødvendig for at klienten skal få forsvarlig rettshjelp.

Høyere rettshjelpssats gir mulighet til i større grad å regulere arbeidstiden for advokatfullmektiger og ansatte advokater, tilby bedre vaktordninger på kontoret mv.  Til tross for en utrolig interessant og givende jobb er det ingen selvfølge at unge flinke og engasjerte advokater fortsetter i en jobb med moderat lønn og lite oversiktlig arbeidstid.

Dessverre nødvendig

Vi vil at flest mulig av de engasjerte, flinke og erfarne advokatene skal være der for 18-åringen som blir utsatt for et overgrep, for å sikre at noen som er siktet for en alvorlig sak ikke utsettes for justismord, for at en mor eller far får god og forsvarlig juridisk bistand når barnevernet vil tvangsplassere barna.

Som nevnt mottar vi kr 1215 pr time, ikke i lønn, men en sats som skal dekke alle kostnadene ved et kontor. Når jeg en sjelden gang klipper meg og stusser skjegget betaler jeg kr 1000 for en time. Dette er ikke lønnen til frisøren.

Vi vil at justisministeren og departementet skal arbeide for å styrke hele rettsvesenet. Styrker man en av aktørene i rettsstaten, f.eks. politiet, må også de andre delene styrkes parallelt. Først når dette gjøres sikrer vi rettsstaten.

Vi forventer at justisministeren ikke ignorerer eller snakker seg bort fra en avtale hun selv har signert og som uansett fastslår myndighetenes forpliktelse i en rettsstat.

I disse dager er det aksjoner i flere barnehus. En stor andel av KK-advokatene aksjonerer også.  Aksjonene kan også bli utvidet. Vi ser at dette innebærer utfordringer for mange.

Disse aksjonene er dessverre nødvendige. Ansvaret ligger hos den parten som ikke har fulgt opp avtalen, og kan avsluttes dersom departementet og justisministeren aktivt arbeider for en bærekraftig rettshjelpssats.