Ved juridisk fakultet i Bergen har de den senere tiden pågått en intens diskusjon om hvorvidt fakultetet skulle avvikle en utvekslingsavtale med Universitetet i Tel Aviv. Diskusjonen endte før påske med at fakultetet vedtok å avslutte samarbeidet.

En av pådriverne for å si opp avtalen har vært professor i Folkerett Terje Einarsen, og det er hans argumenter som har satt sinnene i kok hos studentene. I et debattinnlegg i Studvest skriver seks studenter at Einarsen etter deres syn «har kommet med uttalelser og påstander som har vært unødvendige, usaklige og bidratt negativt til debattklimaet».

Annonse

Vi søker ein jurist med interesse for forvaltingsrett og personvern

Medvirkning

Særlig reagerer de på at Einarsen, i de forberedende sakspapirene til et fakultetsstyremøte, skal ha skrevet: 

«Det juridiske fakultet i Bergen må si opp avtalen med TAU. Noe annet vil være etisk uforsvarlig og pådra risiko for straffbar medvirkning til folkemord. Det bør studentene i styret med et langt liv foran seg vite om.»

I debattinnlegget mener studentene at Einarsen med dette antyder at studenter risikerer skyld i medvirkning til folkemord dersom de stemmer for å tillate medstudenter å reise på utveksling til Israel, noe de kaller «en ytterst drøy og alvorlig påstand».

«Hans direkte henvendelse til studentene, signert "professor i folkerett", skulle tilsynelatende skremme dem til å stemme for et utfall som han personlig ønsket, samtidig som han brukte sin faglige posisjon for å oppnå det. Det er uprofesjonelt», skriver studentene.

Ikke meningen

Til Bergens Tidende, som først omtalte innlegget, og Rett24, svarer Einarsen at det ikke var meningen at dette skulle bli ubehagelig for studentene i styret.

terje einarsen.jpg
Professor Terje Einarsen, UiB.

– Tvert imot var det meningen å gjøre særlig de andre i styret oppmerksom på at en mulig uheldig konsekvens først og fremst ville kunne ramme studenter med et langt yrkesliv foran seg, skriver Einarsen. Det er viktig at våre studenter treffer valg basert på innsikt og forståelse, valg de kan være stolte av, og som vil påvirke en bedre fremtid.

Einarsen viser til Haag-domstolens uttalelse om at Israel kan begå folkemord, og viser til at israelske universiteter med god grunn kan hevdes å medvirke til slike forbrytelser.

– Uansett hvilket standpunkt man har, er alle studenter hjertelig velkommen til å diskutere faglige og rettspolitiske spørsmål med meg på forelesning eller ellers, skriver han videre. Han ha torsdag også publisert et tilsvar i Studvest.

Annonse

Fagsjef næringsjus

Stemte mot

Dekan ved det juridiske fakultet i Bergen, Karl Harald Søvig, var negativ til å si opp avtalen, og stemte mot forslaget.

– Det skal være høy terskel for å avslutte et akademisk samarbeid i form av en utvekslingsavtale. Det er viktig at studenter får oppleve ulike regimer og kulturer, har Søvig uttalt til Studvest

Ifølge nettstedet har ni studenter vært på utvekslingsopphold ved Tel Aviv University siden avtalen ble inngått i 2013.