De 13 demonstrantene nektet i fjor vinter å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra inngangspartiene til henholdsvis Finansdepartementet og Energidepartementet. Demonstrasjonen knyttet til 500 dagers-markering av Høyesteretts dom om vindturbinene på Fosen, og var direkte foranledning til at regjeringen gikk ut og beklaget konvensjonsbrudd i den aktuelle saken.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

Urfolk-vern

Aktor la ned påstand om 6000 kroner i bot for hver av dem. Et flertall bestående av de to meddommerne legger blant annet særlig vekt på at terskelen for myndighetenes inngrep i demonstrasjonsfriheten må være ytterligere skjerpet, ettersom samene som urfolk en utsatt og sårbar gruppe, med behov for et særlig ytringsfrihetsvern.

«I en slik situasjon mener flertallet at en straffereaksjon vil medføre at de samlede inngrep fra statens side – pålegget om å avslutte demonstrasjonen, utbæringen, innbringelsen til politihuset og straffereaksjon – samlet sett krenker de tiltaltes rett til å delta i fredelige forsamlinger og demonstrasjoner etter Grunnloven § 101 og EMK art. 11», heter det i flertallets begrunnelse.

Spørsmålet om forelegg for demonstranter er behandlet i en rekke rettsavgjørelser de senere årene, særlig i forbindelse med klimademonstrasjonene fra Extinction Rebellion. I lys av denne rettspraksisen mener fagdommer Kim Heger det ikke er grunnlag for frifinnelse i denne saken. Samtidig mener han, i likhet med mindretallet, at det er for strengt å reagere med bøter.

Mindretallet

«Hensett til de spesielle forhold i saken her, hvor de tiltaltes aksjon bygget på en enstemmig høyesterettsdom om menneskerettsbrudd mot dem som aksjonistene representerte, samt at det  gikk ni måneder fra bruddet på politiets pålegg til de tiltalte fikk forelegget i posten, mener mindretallet at riktig reaksjon fra politiet burde vært påtaleunnlatelse, jfr. straffeprosessloven § 69. Domstolens motstykke til påtaleunnlatelse er straffutmålingsutsettelse etter straffeloven § 60», heter det i mindretallets begrunnelse.

– Denne dommen sender et klart signal om at retten til å utøve fredelige demonstrasjoner i Norge står sterkt, og er av stor betydning for et demokratisk samfunn, sier advokat Anne Marie Gulichsen i Elden Advokatfirma i en pressemelding.