I forbindelse med utvidelsen av fylkesvei 33 i Østre Toten kommune, ble det vedtatt ekspropriasjon av landbrukseiendom til veitrasé, gang- og sykkelvei.

Striden har for Høyesterett stått om størrelsen på vederlaget til de berørte grunneierne.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Hardt arbeid med bær

Underrettene mente at alle de aktuelle eiendommene er egnet til produksjon av potet, bær og grønnsaker, og at det derfor vil være feil å utmåle erstatning utelukkende basert på dagens produksjon av korn.

«Det kan være ulike årsaker til at den enkelte grunneier velger å produsere korn, eller korn og potet, selv om et vekstskifte som også innbefatter løk vil kunne gi et høyere dekningsbidrag», skrev lagmannsretten, og pekte på at grunneier ville kunne ha  personlige preferanser med hensyn til hvor mye man ønsket å jobbe med jorden.

Påregnelig med løk

«Lagmannsretten finner at et vekstskifte, hvor det også inngår produksjon av løk eller andre grønnsaker, i utgangspunktet vil kunne være en påregnelig utnytting som det er reelt grunnlag for etter forholdene på stedet», skrev Eidsivating.

Fylkeskommunen anførte at grunneierne vil få erstattet tap de ikke lider, dersom overskjønnet ble stående. Dette blant annet fordi grunneiere vil få erstatning for bær- eller løkproduksjon, selv om dette er noe grunneier uansett aldri ville begynt med.

Annonse

Jurist - ett års vikariat

Rettsanvendelsesfeil

Høyesterett er nå enstemmig kommet til at overskjønnet fra Eidsivating lagmannsrett skal oppheves grunnet rettsanvendelsesfeil.

Førstvoterende dommer Arntzen skriver at lagmannsretten har bygget sin påregnelighetsvurdering på en mulig, og ikke på en sannsynlig, driftsomlegging. Retten skulle ha foretatt en konkret sannsynlighetsvurdering med utgangspunkt i eiendommenes aktuelle bruk, heter det i avgjørelsen. Arntzen skriver videre:

«Den objektive tilnærmingen til påregnelighetsvurderingen gjør at overskjønnet ikke tar utgangspunkt i hvordan den konkrete ekspropriat ville ha utnyttet eiendommen. Denne feilen fører igjen til at vurderingen av sannsynligheten for fremtidige bruksomlegginger er blitt for generell og standardisert».

Les hele avgjørelsen her