Av sluttinnleggene i saken fremkommer det at Hans Henrik Klouman mener hans krav på erstatning utgjør minst 8 millioner kroner, i tillegg til oppreisningserstatning.

Summen er beregnet ut fra differansen mellom den inntekten han hadde som juridisk direktør, og den inntekten han har etter omplassering til seniorrådgiver. Det skriver hans prosessfullmektig Cato Schiøtz i Kloumans sluttinnlegg.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

– Kvittet seg med en brysom direktør

Schiøtz skriver videre: 

«Sakens kjerne er at saksøktes ledelse sommeren 2019 kvittet seg med en brysom juridisk direktør, som kun gjorde sin plikt knyttet til spørsmål om legal risk og compliance generelt og i kunstprogrammet isolert. Klouman har både som medlem av rådgivningskomiteen i selskapets kunstprogram og som juridisk direktør ivaretatt sine roller, sitt ansvar og sine plikter i tråd med internasjonal og norsk lov, samt eksterne og interne retningslinjer. Selskapet har på sin side gjort det motsatte. For å si det folkelig: Equinor tar budbringeren – ikke budskapet når kritikk blir fremsatt.»

Equinor avviser i sitt sluttinnlegg påstandene fra Klouman fullstendig, og anfører at omplasseringen var basert på en omdisponeringsklausul han selv hadde samtykket til. Equinors prosessfullmektig Ingeborg Moen Borgerud skriver:

«Klouman har fremsatt grunnløse påstander om at han har vært utsatt for ulovlige og erstatningsbetingende gjengjeldelser forårsaket av kritikk han skal ha fremsatt av selskapets ledelse, av selskapets håndtering av risiko og kapasitet, samt av selskapets kunstprogram. Selskapet bestrider at Klouman har varslet og at han har vært utsatt for gjengjeldelser.»

Granskning fra SANDS

Striden mellom Klouman og Equinor har allerede vært innom Høyesteretts ankeutvalg flere ganger, knyttet blant annet til Kloumans krav om fremleggelse av en granskningsrapport SANDS' laget på oppdrag fra Equinor. Rapporten var bestilt som følge av at det høsten 2018, kort tid før Klouman ble omplassert, var levert en bekymringsmelding rettet mot Klouman.

Equinor har fremholdt både at rapporten er uten betydning for saken, og at den uansett er omfattet av advokaters taushetsplikt, og derfor underlagt bevisforbud. Dette fikk Equinor medhold i fra Borgarting lagmannsrett i februar. Kloumans anke til Høyesterett førte ikke frem.

Klouman fremholder på sin side at det han konsekvent omtaler som «degraderingen» hadde direkte forbindelse til granskningens konklusjoner, og har i den forbindelse stevnet tidligere konsernsjef i Equinor Eldar Sætre som vitne i saken.

«Behandlingen av en ansatt på toppledernivå i den gang Nordens største selskap som kun gjort sitt ytterste for å ivareta sitt samfunnsoppdrag, er direkte graverende. Oppreisningsbeløpet bør av denne grunn settes høyt», heter det i Kloumans sluttinnlegg.

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

Internadvokaters taushetsplikt

Equinor svarer på sin side med en anklage om at Klouman vidløftiggjør saken, blant annet med det de mener er uholdbare påstander om at Equinor prøver å hindre sakens opplysning. Selskapet reagerer også på at Klouman har fremlagt dokumenter som Equinor mener er underlagt bevisforbud.

«Klouman, som var selskapets juridiske direktør fra 2011 til 2019, synes ikke å akseptere eller forstå at det er begrensninger for bruk av opplysninger undergitt den taushetsplikt som gjelder for advokater (også internadvokater)», skriver Equinor i sluttinnlegget.

Det er satt av fem rettsdager til å behandle saken, som går i Ringerike, Asker og Bærum tingrett fra mandag 22. april.