– Du tiltrer i en veldig vanskelig situasjon, som jeg ønsker deg lykke til med.

Det sa avtroppende justisminister Monica Mæland (H) til sin etterfølger under seremonien i Justisdepartementet torsdag. Overtakelsen ble preget av terrorhendelsen på Kongsberg det siste døgnet.

– Det er klart dette er en overtakelse som skjer under ekstra stort alvor, kommenterte Mehl, som fortalte at hun ønsker å reise til Kongsberg i løpet av de neste dagene, dersom det lar seg gjøre. Samtidig takket hun Mæland innsatsen.

– Jeg har fantastisk stor respekt for den jobben du har gjort, sa Mehl.

Annonse

Spennende stilling for advokat / advokatfullmektig

To jurister i politisk ledelse

Den nye politiske ledelsen i Justisdepartementet består altså av statsråd Emilie Mehl, som nettopp påbegynte sin andre periode på Stortinget. Senterpartiet har kun én gang tidligere styrt Justisdepartementet, og det var i Bondeparti-regjeringene på begynnelsen av 30-tallet.

28 år gamle Mehl er fra Åsnes, og representerer Hedmark på Stortinget. Da hun ble innvalgt første gang, i 2017, hadde hun akkurat tiltrådt som advokatfullmektig i Elden.

Hennes masteroppgave i rettsvitenskap på Universitetet i Oslo handlet om styrets ansvar for antikorrupsjonsarbeid og compliance etter aksjeselskapsretten.

Mehl har permisjon fra Advokatfirmaet Elden, og satt tre år i justiskomitéen før hun i fjor flyttet til utenrikskomitéen.

Med seg i den politiske ledelsen får Mehl én statssekretær. Det er 39 år gamle Astrid Bergmål. Bergmål er vararepresentant til Stortinget fra Arbeiderpartiet, og jobber til daglig som leder for arbeidsgiverorganisasjonen Virke Reiseliv. Dette er en organisasjon som jobber for å fremme rammevilkårene til bedrifter innen reiselivsbransjen.

Bergmål var en periode politisk rådgiver for daværende justisminister Grete Faremo, fra høsten 2011 til sommeren 2012. Hun har ellers lang fartstid som rådgiver for Aps stortingsgruppe.

Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo, og har jobbet som juridisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet og i Landbruksdepartementet.