– Jeg tror det er særlig tre ting som vil prege lovgivningsprosessen fremover: Tempo, spesialisering og digitalisering.

paneldebatt.jpg
Ragnhild Noer, Ketil Bøe Moen, Hadia Tajik, Hallvard Haukeland Fredriksen og ordstyrer Ingunn Solheim.

Det sa stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) under åpningsseansen av Lovkonferansen, som arrangeres av juridisk fakultet i Oslo tirsdag og onsdag.

Med tempo siktet Tajik til blant annet til at EUs lovgivning er blitt både raskere og mer omfattende de senere årene, og med digitalisering viste hun til fremveksten av blant annet automatiserte forvaltningsavgjørelser.

Annonse

Vi søker advokat eller advokatfullmektig i Fredrikstad

Spesialisering

– Det vil kreve flere spesialister å kunne holde tritt med behovet for å regulere samfunnsendringene. Det kan sikkert være vanskelig nok å finne topp kvalifiserte jurister som har spesialisering innen EØS-rett, eller innen kunstig intelligens for den saks skyld. Men la oss ikke engang starte med å prøve å finne politikere som har spesialisert innsikt, sa Tajik, og pekte på behovet for å kunne vite hvilke spørsmål man som politiker skal stille for å kunne utfordre embetsverket.

Sentral oppgave

ingunnn ikdahl 2306.jpg
Professor Ingunn Ikdahl og dekan Ragnhild Hennum.

Konferansen går over to dager, og de to initiativtakerne er førsteamanuensisene Jon Christian Fløysvik Nordrum og Ingvild Bruce. Hensikten er ifølge arrangementets hjemmeside å «vere ein stad kor akademikarar og praktikarar kan drøfte lovgivingsspørsmål».

– Lovkonferansens formål er å løfte lovgivningsperspektivet i akademia, det praktiske rettslivet og i offentligheten. Det har vært for liten oppmerksomhet rundt den helt sentrale oppgaven juristene og rettsvitenskapen har for samfunnets grunnleggende struktur, rammeverk, byggesteiner, nemlig lovgivingen, sier Nordrum.

Annonse

Jurist til JUS – bli vår nye kollega!

Strømmes

Han mener god lovgivning forutsetter nær kontakt mellom mellom praksis og teori.

lovkonf.jpg
Universitetets aula tirsdag.

– Derfor samler vi ulike miljøer som arbeider med viktige og aktuelle lovgivningsspørsmål, og så håper vi at det skjer magi når så mange samles i Universitets aula, Gamle festsal og i universitetshagen i strålende solskinn, sier Nordrum.

Program og direktestrømming finner du her.