Det skriver Økokrim i pressemelding mandag. Saken vil bli berammet i Oslo tingrett.

Den 72 år gamle tidligere advokaten har, ifølge tiltalen, utferdiget flere gavebrev på vegne av fornærmede til den tidligere sykepleieren, og til seg selv. Deretter skal han ha overført til sammen 5,4 millioner kroner til sykepleieren og 2 millioner kroner til seg selv.

Dette ble gjort selv om fornærmede, på grunn av svekket helse, ikke forsto betydningen av gavebrevene, og var svært lett å lede. Fornærmede opplyses å være i 90-årene.

– Min klient nekter straffeskyld. Det han har forklart er at han ikke har gjort noe galt. Saken er litt spesiell, fordi fornærmede har gitt omfattende pengegaver både før og etter de gavene som er omfattet av tiltalen, og han mener gavene er uttrykk for hennes vilje, sier Henriette Willix, som er forsvarer for den tidligere advokaten.

Ifølge E24, som omtalte saken søndag, ble kvinnens ligningsformue redusert fra over 40 millioner kroner i 2013 til drøyt 7 millioner kroner i 2020.

Annonse

Juridisk rådgiver tilsyn hos Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO)

Fikk rapport om transaksjoner

Den tidligere sykepleieren er tiltalt medvirkning til underslaget, og for å ha brukt fornærmedes bankkort til å kjøpe varer til seg selv. Kvinnen drev sykehjemmet som den fornærmede bodde på.

– Det er en alvorlig tiltale, fordi det er snakk om store beløp, fornærmede var i en sårbar situasjon og fordi vi mener at de tiltalte har brutt med den særlige tilliten som følger med stillingen de hadde som advokat og sykepleier, sier statsadvokat og påtaleansvarlig Anne Allum i pressemeldingen.

Straffesaken startet med at Enheten for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim mottok rapporter om mistenkelige transaksjoner fra flere rapporteringspliktige.

Ble varslet i 2020

– Økokrim mottok melding om saken i 2020, opplyser statsadvokat Anne Allum til Rett24.

Økokrim har i samme sakskompleks tiltalt en mann i 60-årene tiltalt for grovt bedrageri ovenfor den samme gamle kvinnen.

Mannen skal ha fått i oppdrag å prøve å få tilbake penger som fornærmede hadde tapt i et tidligere bedrageri. Han anklages nå for å ha lurt den gamle damen til å tro at at han reiste til USA en rekke ganger og jobbet med å få tilbake pengene, til tross for at han arbeidet minimalt med oppdraget.

Totalt skal han ha fått utbetalt nesten to millioner kroner fra kvinnen.