Vold, trusler og trakassering mot advokater har økt de siste årene. I dag har det en straffeskjerpende effekt dersom en person skulle true en dommer eller aktor. Dessverre gjelder ikke dette på samme måte hvis offeret er en advokat. Dette ønsker vi å endre. Et økt strafferettslig vern også for advokater vil tydeliggjøre at et angrep på en advokat, tilsvarende som når andre rettslige aktører blir mål, er et angrep på rettsstaten som helhet.

  • April 2024: En kvinnelig advokat ble angrepet av en maskert mann i oppgangen til sin bolig i Norrköping i Sverige. Overfallet førte blant annet til at hun ble blind på det ene øyet. Ifølge tiltalen og dommen er motivet knyttet til en betent skifteprosess, hvor advokaten var utnevnt som bobestyrer.
  • April 2024: En advokat i Norge får drapstrusler etter at hennes klient ble frifunnet i en voldtektssak.
  • September 2023: En svensk kvinnelig advokat ble utsatt for mishandling av sin klient i arresten. 
  • Juni 2023: I forbindelse med en mye omtalt drapssak i Danmark som nylig ble avsluttet, mottok den tiltaltes advokat en melding på Messenger: «Din jobb er å hjelpe en morder med å finne på en løgn. Du bør ikke vise ansiktet ditt rundt Aalborg. Se deg for når du krysser gaten.»

Det dreier seg om forskjellige hendelser. Men det som forener sakene er at det handler om at advokater blir voldsutsatt som en direkte følge av sitt arbeid. Hendelsene er også illustrerende i den forstand at nettopp familieretts- og strafferettsadvokater er spesielt utsatt.

Økt trusselbilde

I vinter presenterte den europeiske advokatorganisasjonen CCBE en undersøkelse som viser at vold, trusler og trakassering mot advokater har økt de siste årene. Av undersøkelsen fremgår det at mer enn hver femte advokat i Sverige har vært utsatt for en eller annen form for trakassering, og nesten hver sjette har blitt truet. Situasjonen i Norge fremstår som enda mer alarmerende. De siste to årene har nesten halvparten av landets advokater (44 prosent) opplevd enten trusler, trakassering eller vold. Også i Danmark, som ikke inngikk i denne undersøkelsen, er det grunn til bekymring. I en lignende undersøkelse som ble utført i 2019, fremgikk det at mer enn hver tredje familieretts- og strafferettsadvokat hadde blitt truet i løpet av de foregående tre årene. Danmarks Advokatforening følger utviklingen nøye, og gjennomfører nå en ny undersøkelse om hvordan situasjonen ser ut i dag.

Videre viser undersøkelsen at mange advokater i Sverige og Norge opplever at oppfølgingen har vært mangelfull i de tilfeller der de har anmeldt forholdet til politiet. I Sverige ble nylig en advokat utsatt for en brann og et sprengningsattentat, i forbindelse med at han representerte en klient i en betent konflikt. Etterforskningen ble imidlertid ikke prioritert av svensk politi, og det kan stilles spørsmål om det samme hadde vært tilfellet hvis offeret hadde vært en annen aktør innen rettsvesenet.

Advokater trenger bedre beskyttelse

I Sverige, Danmark og Norge er det straffeskjerpende at en person truer eller begår voldshandlinger mot en offentlig tjenestemann, som dommere, aktorer og fengselsbetjenter. Dette innebærer altså at en gjerningsmann som truer en aktor på livet, kan få en strengere straff enn om offeret er en advokat.

I Norge har også advokater et særskilt vern i kraft av at de er aktører i rettsvesenet. Bestemmelsen gir utvidet rettsvern ved vold, trusler, skadeverk eller annen ulovlig atferd som er egnet til å påvirke advokatens handlinger eller gjengjelde dem. Vernet gjelder imidlertid kun dersom handlingen utføres i forbindelse med en sak som kan ende opp i retten. I alle andre saker har ikke advokaten et særskilt rettsvern. 

Advokatforeningene i alle de nordiske landene tar derfor nå til ordet for at også advokater skal omfattes av disse straffeskjerpende reglene i hele sitt virke. På samme måte som andre aktører i en rettsprosess, fyller advokater en sentral rolle og oppgave for det offentlige, noe som forutsetter at det finnes erfarne og kompetente advokater som trygt kan utøve sitt yrke. Økte trusler, vold og trakassering mot advokater kan på sikt føre til dårligere muligheter for tilgang til rettssikkerhet og en rettferdig rettergang for enkeltpersoner – dersom advokater ikke våger eller kan utføre sitt oppdrag for klientene.

Og det finnes ingen grunn til å tro at advokater skulle være en mindre utsatt gruppe enn andre rettslige aktører. I tillegg til sin klient, har en advokat ofte tett kontakt med både motparten og pårørende, noe som innebærer en mulig økt eksponering for trusler. Viktig er det også at en advokat, i motsetning til dommere og aktorer, sjelden kan overføre en sak til noen andre. I praksis gjenstår kun alternativet å si fra seg oppdraget dersom det er mulig, noe som risikerer å sette klienten i en vanskelig posisjon.

Tydeliggjøring

En lov som tydeliggjør at det er en skjerpende omstendighet å true en advokat, vil markere advokatens likeverdige status med andre representanter i rettsvesenet. Det vil også tydeliggjøre at et angrep på en advokat, på samme måte som for andre rettslige aktører, er et angrep på rettsstaten som helhet.

Et økt vern kan også bidra til en økt forståelse hos allmennheten om advokatens viktige og vanskelige oppdrag. I tillegg håper vi at et økt strafferettslig vern kan bidra til at politiet alltid handler raskt og effektivt når advokater utsettes for trusler.