Aftenposten siterer mandag anonyme kilder på at det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett vil bli foreslått å dele opp Møre og Romsdal tingrett, Hordaland tingrett, Telemark tingrett og Vestre Innlandet tingrett.

I tillegg skal det lages en ny tingrett med Nesbyen fra Buskerud tingrett, og Hønefoss fra nåværende Ringerike, Asker og Bærum tingrett, slik at totalt seks tingretter blir berørt.

I alt skal dette dermed gi fem nye tingretter.

Med ett unntak var alle disse fem domstolene med på listen over de 10 domstolene som LO-forbundet NTL, som en av svært få høringsinstanser, gikk inn for å splitte opp. Unntaket er Vestre Innlandet tingrett, som ikke sto på listen verken hos LO eller NTL.

– Jeg er fornøyd med at vi har fått landet denne saken, og at vi kan imøtekomme en god del av de lokale innspillene som er kommet, sier justisminister Emilie Mehl (Sp) til NRK.

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

Håper på SV

– Dette er meget skuffende og overraskende. Jeg hadde virkelig trodd at Sp hadde innsett at det er uklokt å reversere og «rote til» dagens domstolstruktur, sier stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen (FrP), som sitter i Stortingets justiskomité, til Rett24.

Ifølge Aftenposten er det i deler av Arbeiderpartiet misnøye med forslaget, som kommer etter langvarig tautrekking mellom regjeringspartiene. «Penger ut av vinduet», sier en Ap-kilde, ifølge avisen.

– Jeg hadde faktisk håpet og trodd at dette var en av sakene Justisministeren bare ville la ligge i en skuff og ikke ta den frem. Det er ikke alle saker man må slåss for, og i hvert fall ikke reversering av strukturendringer som er fornuftig og som fungerer. Vi håper og tror at SV rydder opp denne gangen også, og stopper denne meningsløse reverseringen, sier Johnsen.

– Hårreisende

Høyres Ingunn Foss kaller nyheten en «hårreisende prioritering».

– Domstolsreformen virker etter hensikten. Saksbehandlingstiden er gått ned, fagmiljøene er blitt større og mer robuste og ressursene utnyttes bedre. Det er helt uforståelig, trist og beklagelig hvis dette skjer, stikk i strid med alle faglige råd, skriver Foss i en melding.

Hun får følge av justispolitisk talsperson i MDG, Oda Sofie Pettersen.

– Reverseringen strider mot faglige innspill fra miljøet. Det kan virke som at Senterpartiet tvinger gjennom en reversering få egentlig ønsker seg. Og på veien ofrer de rettssikkerheten for innbyggerne våre, sier Pettersen.

Revidert nasjonalbudsjett legges frem av regjeringens tirsdag, og er normalt et verktøy for omprioriteringer innenfor gjeldende statsbudsjett, mer enn en arena for større reformer.