Jurister kan brukes til alt, sies det gjerne. Mange fagfolk vil nok mene at dette er en særdeles sterk overdrivelse, men Martin Apenes har i hvert fall brukt utdannelsen til mer enn de fleste. Og i en alder av 54 år har han nå besluttet å starte karrieren helt på nytt, som advokatfullmektig i Mageli.

– Det første feilskjæret var Aftenposten, sier Apenes.

Feilskjæret bestod i at han som nyutdannet cand.jur. takket ja til et vikariat som journalist i nyhetsavdelingen i Aftenposten Aften, som ettermiddagsutgaven het den gangen. Før det hadde han hatt gått tilkallingsvakter i NRK og Dagbladet mens han studerte.

Annonse

Advokat / advokatfullmektig / juridisk rådgiver

Startet eget firma 

– Jeg hadde jo tenkt på advokatbransjen etter studiene, men Aftenposten ble første skritt bort. Deretter bar det videre til kommunikasjonsbransjen og Geelmuyden Kiese, noe som igjen ledet over i byråkratiet.

– Vi jobbet med NAV i forbindelse med NAV-reformen, og dette ledet meg etter hvert over i jobben som kommunikasjonsdirektør i NAV. Der ble jeg frem til jeg startet opp eget firma sammen med Rune Wergeland, forteller Apenes.

Firmaet, kommunikasjonsbyrået Wergeland Apenes, er nå 13 år gammelt, omsetter for 40 millioner og har 15 ansatte. I 2022 ble det kjøpt opp av Aller-gruppen, og nå har Apenes funnet ut at man også midt i 50-årene kan bestemme seg for å starte på nytt.

Datadirektøren

– Du kommer fra en familie med lange juristtradisjoner? Følte du presset?

– Faren min var veldig stolt av advokatbevillingen sin. Han hadde brevark med «Advokat» som han brukte hver gang han var i konflikt med noen! Det å bruke jussen var en plan jeg hadde til rundt 40-årene, men så begynte jeg kanskje å tenke at det ikke ville skje. Så dukket denne muligheten likevel opp, sier Apenes.

Hans far, Georg Apenes, var i mange år stortingsrepresentant for Høyre, og kanskje særlig kjent i sin rolle som direktør i Datatilsynet fra 1989 til 2010. Farfar, Christian Bernt Apenes, var sorenskriver i Fredrikstad.

– Du kommer fra en familie det har vært mye medieoppmerksomhet rundt, på godt og vondt. Hvordan føler du at det har påvirket deg profesjonelt?

– Jeg tror kanskje jeg er blitt litt tryggere av det. Jeg har vært vant til at det har vært profilerte mennesker i familiens omgangskrets gjennom mange år, og som politisk journalist var nok det en fordel. Du får kanskje ikke så mye autoritsangst. Det er en fordel både som journalist og som leder.

Annonse

Politiadvokat og politiadvokat 2

Ned i lønn

– Men nå får du en prinsipal, han må du vel ha litt angst for.

– Jeg får mobilisere litt!

– Hvorfor Mageli?

– Jeg liker tilnærmingen deres. De har mange partnere og få advokater, og gir et godt inntrykk, sier Apenes, som selv mener det er innen arbeidsrett, entreprise, omstillinger og anskaffelser han har mest å hente fra sine tidligere karrierer. 

– Det blir en fjerde karriere, rett og slett. Som journalist, byråkrat, konsulent og nå advokat.

– Og neppe den best betalte.

– Jeg er privilegert som har råd til å gå litt ned i lønn. Så får kona heller være hovedforsørger en periode!