– Jeg er lei av at Mæland nekter å svare for politiskandalen. Det er fullstendig uakseptabelt. Vi kan ikke ha en justisminister som setter munnkurv på seg selv, og gjør dette til et spill, sier MDGs talsperson i saken, Farid Shariati.

Bakgrunnen er kontroversen rundt politiets tilknytning til den private organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Foreningen var en sentral kraft i motstanden mot regjeringens nå havarerte rusreform. De argumenterte blant annet med at avkriminalisering ville frata politiet muligheten til å ransake mobiler og boliger til personer som var mistenkt for bruk av narkotika.

Les: Politiet kan ha drevet ulovlig ransaking i årevis

– Det har kommet frem en del informasjon som kan tyde på at politiet ikke har hatt klart nok for seg hva som er lovlige og ulovlige tvangsmidler, uttalte førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen, Katrine Holter, til VG sist uke.

Annonse

Er du jurist og ønsker å være en del av et nasjonalt juridisk fagmiljø?

NOU foreslo endringer

I juli ble det besluttet at Justisdepartementet skal granske politiets forhold til foreningen.

Spørsmålet MDG på Stortinget vil ha justisministerens svar på, er hva som er skjedd etter at en offentlig utredning i 2009 foreslo en rekke tiltak for å redusere «tillitsrisikoen» i politiet. NOU 2009:12 Et ansvarlig politi, foreslo blant annet endringer i Spesialenhetens mandat.

MDG peker i begrunnelsen på at rapporten konkluderte med at Spesialenheten er underdimensjonert, og at den har utfordringer med hensyn til uavhengighet.

– Vi vil at Mæland klart og tydelig redegjør for hvordan NOUen ble fulgt opp, hvilke tiltak som er gjort for å redusere tillitsbrudd og hvilke evalueringer som er gjort siden NOUen. Den siste tids avsløringer tilsier at det enten har vært dårlig fulgt opp, eller i det minste at tiltakene ikke har vært tilstrekkelige, sier Shariati.

Hans påstand er at artiklene som har vært publisert gjennom sommeren har vist systematisk maktmisbruk, misbruk av posisjoner og politimyndighet, kameraderi og løgn. Blant annet har NRK avdekket at et tidligere medlem av NNPF, som satt i rusreformutvalget, delte sin dissens mot flertallets konklusjon med politidirektøren før NOUen var overlevert til departementet.

Bjørnland skrev deretter, tre dager før NOUen ble fremlagt, et debattinnlegg der hun argumenterte mot den avkriminaliseringen som flertallet senere foreslo.

Presenterer utvalg snart

– Det er derfor meget alvorlig at justisministeren, som øverste ansvarlig for politiet, har vært fraværende midt i den pågående krisen og har til tross for hennes store ressurser, valgt å tie denne debatten i hjel. Det er alvorlig, ikke minst fordi det svekker tilliten til myndighetene mer enn det som er nødvendig, sier Shariati.

Justisdepartementet har ifølge VG innen kort tid tenkt å presentere utvalget som skal granske saken. MDG vil imidlertid ikke vente på dette.

– Det norske folket har krav på at justisministeren tar bladet for munnen, og gjør rede for hva hun selv mener om saken så langt, sier Shariati.