Den underliggende historien er en straffesak der fem menn er tiltalt for gruppevoldtekt, voldtekt og seksuell omgang med en mindreårig jente. Saken startet mandag i forrige uke, og allerede samme dag ble en mann bortvist fra rettssalen. Årsaken var at han filmet fra rettssaken, og navnga de fem tiltalte på Instagram.

Da andre uke av hovedforhandlingen startet opp mandag, begjærte aktor at resten av saken skulle gå for lukkede dører. Bergens Tidende følger saken fra salen, og skriver mandag ettermiddag at tingrettsdommer Stein Dons Heinfjell har tatt begjæringen til følge, under henvisning til at vitner har vegret seg for å forklare seg i retten som følge av delingen.

Annonse

Elden søker flere advokatfullmektiger

– Enorm tilleggsbelastning

– Også for de fornærmede og de tiltalte vil det være vanskelig å forklare seg i nødvendig omfang, med sjikanerende og tidvis feilaktige kommentarer, siterer BT fra retten.

Også de fornærmede i saken er blitt navngitt, og saken ble kort tid etterpå anmeldt av flere, blant annet av av bistandsadvokat Hilde Cecilie Matre.

– Jeg har anmeldt spredning av tiltalebeslutningen. Han som filmet i retten er anmeldt av andre så det var ikke nødvendig at jeg gjorde det, sier Matre til Rett24.

–  Min klient opplever det som en enorm tilleggsbelastning, og har gjort så mye for å bevare sin anonymitet og sitt privatliv i denne saken. Når man er fornærmet i en sak som omhandler en så enorm krenkelse, og et så totalt kontrolltap som en gruppevoldtekt innebærer, er det en ny krenkelse at navn og opptak av forklaring i retten spres og kommer ut av kontroll, sier Matre.

Gapestokk

I en kommentar til saken, skriver politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, at mannen som filmet i retten har «har omgjort Instagram-storyen sin til en løpende gapestokk», med flere flere hundre tusen visninger.

«Rettsstaten har fått et sjokkartet møte med Tiktok-generasjonen. Den massive utleveringen bør være en vekker. Det som skjer nå, snur opp ned på alt. Den løpske delingen i sosiale medier utfordrer gamle prinsipper og viser frem en formidabel maktesløshet», skriver Eikefjord.

Lørdag kveld møtte en kjent artist fra Bergen en av de tiltalte på en kiosk i Bergen, hvoretter den tiltalte ble filmet, navngitt og publisert på artistens sosiale medier. For dette er han politianmeldt.

–Det han har forklart, er at han mener at mange av disse guttene har behandlet unge jenter på en dårlig måte. Og det er bakgrunnen for at han har lagt slike ting ut på sosiale medier, sa artistens advokat, Jørgen Riple, til BT.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig

Privatlivets fred

John Christian Elden forsvarer en av de tiltalte mennene i saken. Han sa før helgen til BA at de ikke har funnet grunn til å anmelde saken.

– Navn på tiltalte og fornærmede er i utgangspunktet «offentlig informasjon» ved at alle kan være til stede i retten. Men det er straffbart å spre det generelt i offentligheten etter bestemmelsene om privatlivets fred og sjikane. Jussen er komplisert her, og flere er tiltalt og dømt for å ha trådt feil, sa Elden til BA.

Politiadvokat Øystein Horn bekreftet overfor avisen at de har mottatt tre anmeldelser av spredningen av tiltalen, samt én anmeldelse av filmingen i retten.

– Selv om delingen i seg selv helt konkret ikke er straffbar, kan omstendighetene rundt likevel gjøre det krenkende og hensynsløst, sa Horn til BA.