Om snaue to uker fyller han 70 år, og 40 av dem har han tilbragt i ett og samme firma. Nå føyer imidlertid Cato Schiøtz seg inn i rekken av ex-Schjødt'ere i Glittertind, et firma som siden oppstart 1. desember 2015 nå har vokst til 23 advokater og fullmektiger.

Det skriver Finansavisen JUS lørdag.

– Det var kanskje på tide å flytte hjemmefra. Jeg har jo en litt kjedelig CV. Men jeg ser tilbake på 40 privilegerte år i Schjødt, der antall advokater har steget fra 6 til 150, forteller Schiøtz på telefon fra sitt feriested.

Schiøtz begynte som fullmektig for firmaets grunnlegger Annæus Schjødt i 1978, og jobbet med ham i 14 år.

– Hvordan vil du beskrive utviklingen til firmaet gjennom disse 40 årene?

– Veksten fra lite til stort firma er jo en nasjonal trend, som mange firmaer har gjennomgått. Men jeg vil si at Schjødt de siste årene har tiltrukket seg veldig mange dyktige partnere, og er kanskje vinneren i så måte de siste 6-7 årene.

– Hva skyldes det, mener du?

– Jeg vil tro den gode økonomien har vært en viktig faktor, sier Schiøtz.

Advokatfirmaet Schjødt har de senere årene hatt avanser som ville fått ydmykere yrkesgrupper til å rødme, med drøyt 430 millioner i driftsresultat av en omsetning på snaut trekvart milliard. Schiøtz gikk av som partner i firmaet for to og et halvt år siden, og har vært vanlig ansatt siden.

– Da jeg nå nærmet meg 70 fikk jeg tilbud om å fortsette, men det koker jo ned til hvor jeg tror jeg vil ha det best. Glittertind har én veldig spesiell ting ved seg, og det er at flertallet av advokatene kommer fra Schjødt, og de har alle vært mine fullmektiger. Nå er det jeg som er ansatt, og de som er partnerne. Så jeg går tilbake til slik jeg hadde det fra 78 til 82. Jeg skal jobbe mellom 50 og 100 prosent, i en veldig fri stilling. Firmaet har dessuten en tydelig prosedyreprofil, og det passer meg godt.

tab36869
Schiøtz tiltrer 20. august. (Foto: Scanpix)

Som Schjødt-advokat har Schiøtz vært rundt 40 ganger i Høyesterett. Men om han skal trekke frem én av dem, så velger han RT-2002-557, en plenumssak om dobbelskatt som han førte sammen med Vidar Strømme. Schiøtz’ vant saken for sin klient, med 8 mot 5 stemmer.

– Å vinne i plenum med tung dissens, det var rett og slett gøy, forteller Schiøtz, som også trekker frem arbeidet med Liland-saken. Det arbeidet endte med at Per Liland ble renvasket, etter først å ha sonet hele straffen for et drap han aldri begikk.

– Hvilken sak drømmer du fortsatt om å ha?

– Jeg drømmer om å få til en gjenåpning av Torgersen. Det hadde vært enestående morsomt, og viktig. Den har jeg tatt med meg, og den har jeg tro på. Men det forutsetter at Gjenopptakelseskommisjonen klarer å nullstille seg. Vi har psykologien mot oss.

– Hvordan var det å rydde kontoret?

– Hehe, jeg fant en del ting jeg ikke visste jeg hadde, som som jeg er glad jeg fant. Noen foredrag blant annet, og litt forskjellig.

Schiøtz tiltrer i Glittertind 20. august.