«Det er brandærgerligt hver gang, der kommer sager af den her karakter, for det ser ikke godt ud,» sa administrerende direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup, til nisjeavisen AdvokatWatch i sommer. Anledningen var at en advokat var blitt pågrepet og siktet for korrupsjon i forbindelse med en stort byggeprosjekt i København.

Nå har samme avis omtalt en årlig spørreundersøkelse om danskenes tillit til forskjellige yrkesgrupper. Den viser at advokatstanden skårer dårligere enn noen gang. I «Troværdighedsanalysen 2020» blir respondentene bedt om å karakterisere forskjellige faggruppers troverdighet på en skal fra 0 til 5, der 5 er best. Advokatene lander på 3,18, ned fra 3,26 i fjor, og siste ledd i en relativt jevnt fallende kurve siden 2009.

Advokatene kan imidlertid trøste seg med opptil flere andre lyspunktet: For det første faller anseelsen til nesten alle yrkesgrupper. Det er altså ikke bare advokatene det skules på, danskenes mistillit virker ganske universell. For det andre kommer advokatene langt bedre ut en sekkeposten «embetsmenn», som vi får anta inneholder både dommere, påtalejurister og departementsjurister. Disse får bare 2,99 i snitt.

Helt nederst i bunnslammet finner vi eiendomsmeglere, journalister, bilselgere og politikere, i fallende rekkefølge. Av disse fire kan faktisk både politikerne og eiendomsmeglerne notere en bitteliten fremgang fra i fjor. Politikerne bykser fra 2,12 til 2,34, den høyeste noteringen på nesten 10 år.

Alle mest stoler danskene på jordmødre, deretter sykepleiere og leger.