Tirsdag ble det klart at regjeringspartiene og SV er blitt enige om statsbudsjettet for neste år. Dermed har budsjettet flertall i Stortinget og kan vedtas.

Når det gjelder endringene i justiskapittelet, er det antagelig rettstolkene som umiddelbart har mest grunn til å feire. Regjeringen foreslo i det opprinnelige budsjettforslaget å spare 21 millioner på å redusere rettstolkenes godtgjørelse, fra  4/5 til 2/3 av den offentlige salærsatsen.

Slik blir det nå ikke.

– Vi har hindret kuttet til tolkene. Det er en stor seier for oss, og veldig viktig for rettssikkerheten til de som trenger et godt og profesjonelt tolkemiljø i rettspleien, sier SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland.

andreas sjalg unneland 2.JPG
Andreas Sjalg Unneland (SV).

I tillegg til tolkene, har SV fått gjennomslag for å bruke 50 millioner kroner på endre grensen for fri rettshjelp. For det første skal inntektsgrensen høynes, slik at flere faller inn under ordningen, og for det andre skal formuegrenen på 100. 000 kroner justeres.

Annonse

Vi styrker vårt gode fagmiljø med flere dyktige jurister

Null til advokatene

– Det er en viktig prioritering for SV å sørge for at flere får tilgang til fri rettshjelp uavhengig av størrelsen på lommeboken. Formuegrensen på 100.000 har blant annet hindret folk med penger på BSU-konto å få fri rettshjelp. Inntektsgrensen har ikke vært økt siden 2009, og nå gjør vi det for andre år på rad. Dette er en av våre virkelig store seire, og et viktig bidrag til rettssikkerheten.

– Men salærsatsen som advokatene har håpet på får ingenting?

– Denne gangen var tolkene vi var nødt til prioritere. Det er jo ingen hemmelighet at vi hadde ønsket både å styrke domstolene og salærsatsene, men dette er så langt vi kom med regjeringen. Jeg mener dette er et budsjett som i større grad styrker rettssikkerheten for folk flest, sier Unneland.

De nye budsjettet inneholder også en ekstra million til Rosa Kompetanse Justis, som er et opplegg foreningen Fri har for å kurse justisansatte om hatkriminalitet. I tillegg er det satt av fem millioner ekstra til frivillige organisasjoner innen Kriminalomsorger, som blant andre Røverradioen og  Wayback.