Både Expressen og Aftonbladet skriver fredag kveld at kvinnen som er pågrepet i saken tidligere var dommer og «toppjurist». Senere ble hun imidlertid sykmeldt, og deretter straffedømt flere ganger, blant annet for vold mot politiet.

Ifølge avisen er hun nå mistenkt for å ha bestilt et leiemord mot advokat Henrik Olsson Lilja. Kvinnen skal ha vært ilagt besøksforbud, og den skadede advokaten skal før han ble lagt på operasjonsbordet ha navngitt henne, og forklart at han mistenkte at hun hadde leid en torpedo.

Ikke jobbrelatert

– Det som er hendt er naturligvis en tragedie. Det finnes en bakgrunn til dette som jeg delvis har fått ta del i innen personalområdet, men det er ikke noe jeg kan gå inn på, sier en av den pågrepne kvinnens tidligere overordnede til Aftonbladet.

En gråkledd mann ble sett forlate åstedet i forbindelse med overfallet, som skjedde i det advokaten var i ferd med å forlate sin leilighet i Stockholm, på vei til jobb. Mannen er nå etterlyst.

Expressen skriver at politiets teori er at overfallet ikke var direkte knyttet til mannens virke som forsvarer.

– Dårlig beskyttelse

En undersøkelse Advokatforeningen og Juristforbundet gjorde i 2011, viste at det i liten grad er advokater som rammes av vold og trusler i rettspleien. Aktorer og dommere er mer utsatt. Forsvarer John Chr. Elden mener imidlertid at sikkerheten kunne vært bedre.

– Det er ikke tilfeldig at jeg er registrert på hemmelig adresse. Noen har vanskelig for å skille mellom advokat og klient, og mener alltid det er motpartens skyld når de taper en sak, og ikke det faktum at de selv har en dårlig sak. Beskyttelsen av advokater i Norge er generelt dårlig, men jeg er blant de privilegerte som vet at politiet fortløpende beskytter og passer på meg og min familie, sier Elden.