I en kjennelse mandag fastslår EUs øverste domstol (ECJ) at rettsreformen var i strid med EU-retten. Dersom Polen ikke etterkommer dommen og endrer reformen, kan EU-kommisjonen gå til ny sak og kreve at Polen straffes økonomisk.

EU-domstolen fastslår blant annet at disiplinæravdelingen i Polens høyesterett «ikke oppfyller kravene til uavhengighet og upartiskhet».

Annonse

Vi søker en rådgiver/seniorrådgiver til Arbeidsrett SMB

Må gi skriftlig erklæring

I tillegg skriver retten at et krav om at polske dommere må avgi en skriftlig erklæring om hvorvidt de tilhører foreninger eller politiske partier, «innebærer at dommernes grunnleggende rett til beskyttelse av personopplysninger og respekt for privatlivet settes til side».

Før jul kom en generaladvokat ved ECJ med en juridisk betenkning om saken. Også han kom fram til at den polske reformen brøt med EUs lovverk.

EU-kommisjonen anklaget i 2021 Polen for å bryte flere EU-lover med sin omstridte rettsreform. Dette har de altså fått medhold i av EU-domstolen i Luxembourg.

Polen fordømmer

Polens justisminister Zbigniew Ziobro fordømmer kjennelsen fra ECJ og kaller domstolen «korrupt».

– Kjennelsen er ikke skrevet av dommere, men av politikere, fordi den er et klart brudd på EU-traktaten, hevder Ziobro.

Regjeringen i Warszawa har nektet å etterleve tidligere kjennelser, noe som fikk ECJ til å innføre dagbøter på 1 million euro. Tidligere i år ble dagbøtene halvert etter at polske myndigheter hadde etterkommet noen av domstolens krav.

Dagbøtene opphører med mandagens kjennelse, men domstolen understreker at dagbøtene som er påløpt hittil, må betales.