TONO krevde erstatning fra Riks TV for at de ikke klarerer opphavsrettsbeskyttede musikkrettigheter når musikken sendes ut i nettet til RiksTV.

Saken omfatter en mengde TV-kanaler, og selv om summen ikke er redegjort for saken som nå er behandlet i Borgarting, risikerer Riks TV å kunne bli ansvarlig for flere titall millioner i royalties.

Annonse

Jurist til JUS – bli vår nye kollega!

- I strid med EU-retten

Riks TV har bestridt kravet, og ment at ansvaret etter åndsverkloven ligger på kringkasterne, og ikke på distributøren.

Prosessfullmektig for Riks TV Andreas Bernt anførte i saken at tingretten har tolket åndsverkloven i strid med EU-retten, og at et slikt resultat vil føre til at kringkasterne ikke lenger vil ha ansvar for å klarere rettigheter etter åndsverkloven.

Selvstendig tilgjengeliggjøring

Da Oslo tingrett behandlet saken, ble konklusjonen at Riks TV foretar en selvstendig tilgjengeliggjøring og offentlig fremføring som de plikter å betale for. Tingretten uttalte:

"At Riks TV utfører en slags samfunnsoppgave ved at selskapet distribuerer TV-program gjennom et nett som nesten kan nå alle husstander i Norge og er etablert gjennom politiske beslutninger, kan ikke unnta Riks TVs kommersielle virksomhet fra åndsverklovens alminnelige regler"

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

Slutter seg til tingretten

Borgarting lagmannsrett skriver at den i det vesentlige slutter seg til tingrettens vurdering:

"Lagmannsretten er ikke enig med ankende part i at et selvstendig ansvar for distributøren (...) står i motstrid med EU-retten. Som påpekt av tingretten, benytter opphavsrettsdirektivet uttrykket «any communication to the public» som den opphavsrettslig relevante fremføringshandlingen, jf. Infosoc art. 3 nr. 1. Dette gjelder generelt, og det fremgår ikke at klareringsplikten for offentlig fremføring gjennom kringkasting kun påligger kringkastingsselskapet."

To mill i omkostninger

Tonos prosessfullmektig la i retten frem en omkostningsoppgave på to millioner kroner.

- Omkostningene er betydelige, men må sees på bakgrunn av sakens kompleksitet og omfang. Omkostningsoppgaven legges derfor til grunn, skriver lagmannsretten.

Til dn.no varsler TONO-direktør Cato Strøm et krav på flere titalls millioner kroner.

- Når dette blir en rettskraftig dom, kommer det til å bli fremmet et betydelig erstatningskrav fra vår side, sier Strøm.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen eiendomsutvikling

Høyesterett

Administrerende direktør Jérôme Franck-Sætervoll sier til Rett24 at dommen vil bli anket.

- Riks TV vil anke lagmannsrettens dom. Den tar ikke stilling til det sentrale spørsmålet, nemlig hva som utgjør "kringkasting". Det er nødvendig at Høyesterett tar stilling til dette, sier Franck-Sætervoll.

Last ned avgjørelsen her