Bakgrunnen for kjennelsen Gulating lagmannsrett har avsagt, var en nabotvist om veirett over en eiendom. Advokat Helge Lars Posner representerte saksøkerne, som ba Haugalandet og Sunnhordland jordskifterett om å avgjøre spørsmålet.

Jordskifterettens konklusjon var at naboen hadde veirett over eiendommen, og saksøkerne ble derfor dømt til å erstatte naboenes sakskostnader. I tillegg la retten inn et punkt i slutningen om at salæret til deres egen prosessfullmektig, advokat Posner, skulle reduseres fra 316.00 til 200.000 kroner.

Annonse

Senior medarbeider - Anti Hvitvasking

Ble ikke tatt opp

Hjemmelen ble angitt å være tvisteloven § 20-5, som sier at «retten prøver også poster i oppgaven som motparten har godkjent».

Posner opplyser til Rett24 at dette spørsmålet aldri var reist av klienten, og at slutningen fra jordskifteretten derfor kom ut fra intet.

«Jordskifteretten kan kun avgjøre de krav som er reist i saken, og avgjørelsen må ligge innenfor de påstandene som er nedlagt. Jordskifteretten har også avsagt dom mot en som ikke er part i saken», anførte Posner i anken til Gulating lagmannsrett. Nå er Gulating lagmannsrett kommet til at tvisteloven § 20-5 ikke kan brukes på denne måten.

«Bestemmelsen som jordskifteretten viser til i tvisteloven § 20-5 femte ledd gjelder for de tilfeller der det er aktuelt for retten å kutte i sakskostnadene til parten som har blitt tilkjent sakskostnader, i dette tilfellet A. Denne bestemmelsen gir ikke hjemmel til å kutte salæret til advokaten til den som er ilagt sakskostnadsansvar. Jordskifterettens rettsanvendelse er dermed ikke korrekt», heter det i kjennelsen.

Må be om det

Lagmannsretten peker på at dersom retten mener salærkravet til den tapende parts advokat er for høyt, så kan retten gjøre parten oppmerksom på adgangen i tvisteloven § 3-8 første ledd til å be om at retten skal fastsette advokatens salær. Men retten kan ikke fastsette salæret på eget initiativ, skriver Gulating.

«Det er etter dette lagmannsrettens vurdering at jordskifteretten ikke hadde hjemmel til å sette ned advokat Posners salær», heter det i kjennelsen, som du finner her.