Frem til klokken 11 fredag formiddag var det to statsråder og fire statssekretærer i Justisdepartementet. Nå har statsminister Erna Solberg slanket den politiske ledelsen fra seks til til tre hoder.

Ut går som kjent FrP-statsrådene Jøran Kallmyr og Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Det samme gjør FrP-statssekretærene Kristoffer Sivertsen, Alf Erik Andersen og Karianne Hansen.

syBGTI4m_kE.jpg
Erna Solberg presenterte den nye regjeringen på Slottet i dag. (Foto: Scanpix)

Det betyr at den politiske ledelsen av departementet ikke lenger er delt opp i henholdsvis justis og beredskap, men samlet under én statsråd. Og da nye regjeringen kom ut på Slottsplassen fredag formiddag, ble det klart at dette er, som Rett24 skrev i går, Monica Mæland (H).

  • Mæland er utdannet jurist, og drev i sin tid egen advokatpraksis
  • Hun har ti års erfaring som byrådsleder i Bergen, og er en av statsministerens fortrolige gjennom en årrekke
  • Hun har vært med siden starten av Erna Solbergs regjering, de første drøyt fire årene årene som næringsminister. Da regjeringen ble utvidet i januar 2018, ble hun flyttet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

Den eneste Høyre-politikeren i den avtroppende ledelsen, Thor Kleppen Sættem, fortsetter som statssekretær for Mæland. I tillegg tar Mæland med seg sin statssekretær fra Kommunaldepartementet, Lars Jacob Hiim, over til Justisdepartementet.

Det vil si at hele den politiske ledelsen i departementet nå består av jurister. Begge de to statssekretærene har for øvrig bakgrunn fra NHO, der Sættem i sin tid var politisk rådgiver, mens Hiim var avdelingsdirektør for arbeidsliv.