I tiår etter tiår har studenter og ansatte ved Juridisk fakultet i Oslo vært spredt rundt på ymse leide lokaler i sentrum. Rett24 har bare gode minner fra vaflene på Misjonssalen sent på 90-tallet, men nå går studentenes nomadetilværelse omsider mot slutten.

Det nye bygget som reises på Tullinløkka har mer enn 3000 sitteplasser og kontorer til 200 ansatte, og skal etter planen stå klart til studiestart på nyåret 2020.

jurfak
Det nye fakultetet skal stå klart høsten 2019. (Tegning: MAD)

Dermed blir alle jusstudentene og det juridiske fakultetsbiblioteket samlet i én bygning, og borte blir forelesninger på Klingenberg kino, Edderkoppen og andre ad hoc innleide lokaler.

– Jeg er overbevist om at dette vil gi bokstavelig talt rom for bedre samarbeid og sosiale fellesskap, sa statsråd for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø (V) under seremonien.

Se flere tegninger av prosjektet her

De tradisjonsrike bygningene på Karl Johan vil fortsatt være sete for instituttene de huser i dag, men biblioteket og lesesalene vil bli bygget om til forskningsplasser.

Svein Stølen
Rektor Svein Stølen la en lovsamling ned i grunnsteinen.

– Dette er en merkedag for en institusjon som har hatt svært stor betydning for nasjonen Norge gjennom 200 år. Men bygningene fra 1852 fortsetter selvsagt å være svært viktige for Universitetet i Oslo, sa rektor ved UiO Svein Stølen.

Prosessen frem mot grunnsteinsnedleggelsen tirsdag startet med at daværende dekan Hans Petter Graver i november 2009 tok til ordet for at juridisk fakultet skulle overta det såkalte Tullinkvartalet. Da hadde det vært kranglet om utnyttelsen av denne plassen i mange tiår, men nå er diskusjonen uomtvistelig over.

Dekan ved juridisk fakultet Dag Michalsen understreket at byggingen av et eget juridisk fakultet ikke bare er et løft for studenter og ansatte, mens også for bykjernen.

– Dette er et grep for byutvikling, Området mellom det nye fakultetet, Nasjonalgalleriet, Historisk museum og bygningene på Karl Johan kommer til å vibrere av nytt liv, og bidra til å realisere idéen om kunnskapsbyen Oslo, sa Michalsen.

Fakultetet skal etter planen overta nøkler til bygget høsten 2019, med full innflytting av alle studentene fra nyåret 2020.