Bare noen få måneder etter at Christian Lund og Eyvin Sivertsen ble utnevnt til dommere i Høyesterett, lyste Høyesterett tirsdag ut ytterligere to ledige embeter.

Årsaken er for det første at Wilhelm Matheson fyller 70 år til våren, og derfor går av for aldersgrensen. Mer uventet kommer det imidlertid at Hilde Indreberg har besluttet at hun vil gå av med pensjon. Indreberg fyller 70 først høsten 2027, men velger nå å tre tilbake fra mars neste år, i en alder av 67.

Annonse

Vil du jobbe i et av Bærums fremste advokatfirmaer?

– En krevende stilling

Indreberg følger dermed i fotsporene flere kolleger fra nær fortid: Knut H. Kallerud gikk av før aldersgrensen i fjor, det samme gjorde Karl Arne Utgård i 2018 og Steinar Tjomsland i 2015.

– Det er valg man må ta, og det var kanskje ikke så lett å ta det valget som jeg trodde. Det er veldig mye fint her i Høyesterett, som gjør at man har lyst til å fortsette lenge. Samtidig er det en krevende stilling. Det ligger ikke annet bak det enn det, forteller Indreberg.

– Er det mer krevende å være i Høyesterett når man har så lang ansiennitet at man alltid er rettsformann, som du har hatt nå noen år?

– Det kan nok være slik. I rollen som rettsformann kjenner man kanskje enda mer på ansvaret for sakens løsning. Samtidig skriver man som rettsformann aldri dom, og kollegene er så dyktige, at veldig tyngende kan jeg ikke si det er.

– Når bestemte du deg for dette? 

– Det er noe jeg har tenkt på gjennom sommeren. Jeg var litt frem og tilbake, men tok beslutningen nå ganske nylig. 

Neste eldst

Hilde Indreberg er i dag den høyesterettsdommeren med nest lengst ansiennitet, etter justitiarius Toril M. Øie. Hun tiltrådte som høyesterettsdommer 1. april 2007, etter å ha vært 18 år i Lovavdelingen – de sju siste som avdelingsdirektør.

Wilhelm Matheson har to år kortere fartstid enn Indreberg. Han tiltrådte 1. november 2009, etter å ha vært nesten 20 år i Wiersholm. Matheson fyller 70 den 5. mai. I utlysningen skriver Høyesterett at de ønsker tiltredelse 1. april 2025 i det ene embetet, og 11. august 2025 i det andre embetet.

Nest eldste dommer i Høyesterett blir etter dette Bergljot Webster, som har ansiennitet fra 2009. Justitiarius Øie har for øvrig suverent lengst fartstid i domstolen, med ansiennitet helt tilbake fra 2004.

Annonse

Avdelingsdirektør seksjon for energi- og vassdragsrett

Lenge til neste gang

I tillegg til Matheson, går også Arne Ringnes av for aldersgrensen neste vår. Dette embetet er imidlertid allerede besatt gjennom de utnevnelsene som ble gjort i sommer. Høyesterett har derfor akkurat en dommer mer enn vanlig, altså 21. Tanken bak dette var å dekke opp forventet fravær for en kortere periode, opplyste Høyesterett i vår. 

Etter neste års utskiftninger, kan det potensielt bli lenge til neste gang Høyesterett får påfyll. Ingen av dagens dommere er født i 1956, og kun Henrik Bull vil fylle 70 i 2027. Samme år går Arnfinn Bårdsens periode i Strasbourg ut, slik at han potensielt vil kunne returnere til Bulls hjemmel. Bårdsen er formelt i permisjon fra Høyesterett under det ni år lange åremålet i Menneskerettsdomstolen.

Neste som når aldergrensen etter dette blir da Per Erik Bergsjø, som fyller 70 i 2028.