I halvannet år har Svein Holden vært oppnevnt som bistandsadvokat i forbindelse med forsvinningssaken på Lørenskog. I går ble oppdraget endret fra bistandsadvokat til forsvarer, da Nedre Romerike tingrett oppnevnte han i forbindelse med drapssiktelsen mot Tom Hagen.

Den nye bistandsadvokaten, Gard A. Lier, har reagert på dette rollebyttet.

gard andre lier.jpg
Gard A. Lier (Foto: Advokatfirmaet Næss, Lærum, Lier & Stende)

– Det går ikke på at jeg ikke stoler på Holdens intensjoner, men jeg mener dette kan være problematisk i forhold til dobbeltrepresentasjon. Han har over tid uttalt seg på vegne av familien, og kan sitte på informasjon som kan tenkes brukt på måter som skaper interessekonflikt, sier Lier.

I forbindelse med gårsdagens rettsmøte ba tingretten partene om å kommentere dette spørsmålet skriftlig. Det ble gjort både fra aktor, Holden selv og bistandsadvokat Lier. Deretter konkluderte tingretten med at den tidligere rollen ikke var til hinder for at Holden skulle oppnevnes.

Annonse

Har du prosedyreerfaring, og trives med å arbeide med rettsprosesser innenfor erstatnings- og forsikringsrett?

Advokat uten klient

Selv sier Holden at han drøftet dette temaet før han sa ja til å påta seg oppdraget, og at han ikke mener det foreligger noen interessekonflikt.

– Jeg var kun oppnevnt som bistandsadvokat for Tom Hagen, ikke for ektefellen eller barna, og har redegjort grundig for vårt syn på dette overfor retten, sier Holden.

Lier mener at Holden uansett har uttalt seg på vegne av familien, og at det da ikke bør være avgjørende om oppnevnelsen er offentlig eller privat. Selv er Lier nå oppnevnt for å representere en person som politiet antar ikke lenger eksisterer.

– Det er jo en litt spesiell situasjon å være oppnevnt uten å ha en klient, ja. Men nå må jeg først få satt meg ordentlig inn i saken, sier Lier, som kun er oppnevnt på vegne av Hagens forsvunne ektefelle, Anne-Elisabeth Hagen.

Parets barn har enn så lenge ikke noen oppnevnt bistandsadvokat.

Tom Hagen ble i tingretten fengslet for inntil fire uker.