Det er ikke veldig ofte Høyesterett kommer med avgjørelser sent på fredagskvelden, men ved 22-tiden fredag kveld besluttet ankeutvalget å oppheve lagmannsrettens løslatelse av en dronesiktet russer.

Bakgrunnen for saken er at en russisk statsborger er begjært fengslet for å fly drone på Svalbard. Tingretten samtykket i fengslingen den 18. oktober, mens Hålogaland lagmannsrett i går ettermiddag landet på løslatelse, om enn med oppsettende virkning.

Det springende punktet er om droner faller inn under begrepet «ikke-russiskregistrerte luftfartøyer», og Høyesteretts ankeutvalg har faktisk behandlet saken på bare bittelitt mer enn 24 timer.

Sanksjonsforskriftens ordlyd er:

«Det er forbudt for alle luftfartøyer som drives av russiske luftfartsselskaper (...), eller for russiskregistrerte luftfartøyer, eller for ikke-russiskregistrerte luftfartøyer som eies, leies eller på annen måte kontrolleres av russiske fysiske eller juridiske personer å lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium.»

Annonse

Jurist til JUS – bli vår nye kollega!

Ikke krav om registrering

I en kronikk i Bergens Tidende sist uke, argumenterte flere juridiske forskere  for at begrepet «ikke-russiskregistrerte luftfartøyer» impliserer at fartøyet kunne registreres for å være omfattet av forskriften. Dette er Høyesterett ikke enig i. Retten mener derimot at uttrykket skal oppfattes som en motsats til alle luftfartøyer som er russiskregistrert. Ankeutvalget skriver:

«I uttrykket "luftfartøyer" ligger det ikke noe skille mellom registrerte og ikke-registrerte fartøyer. Det er derfor ikke tvilsomt at det første alternativet omfatter et forbud mot å lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium for alle russiske luftfartsselskaper uavhengig av om luftfartøyet er registrert eller ikke. Det andre alternativet «russiskregistrerte luftfartøyer» innebærer at forbudet gjelder uavhengig av hvem det er som lander, tar av fra eller flyr over Norges territorium. Begrepet «ikke-russiskregistrerte luftfartøyer» i det tredje alternativet må forstås som en motsetning til «russiskregistrert» i andre alternativ og ikke som et krav om at luftfartøyet er registrert i et annet land enn Russland. Dette innebærer at det er forbudt for både registrerte og ikke-registrerte luftfartøyer som eies, leies eller på annen måte kontrolleres av russiske fysiske eller juridiske personer å lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium.»

Da sanksjonsforskriften om Ukraina i mars ble oppdatert, sendte Luftfartstilsynet ut en pressemelding med tittelen «Flygeforbud for russiske droneflyginger». I pressemeldingen skrev tilsynet at flygeforbudet «gjelder alle flyginger, inkludert flyging med drone, utført av russiske selskaper eller russiske borgere eller for russiske interesser i luftrommet over norsk territorium».

– Skulle saken min gå videre til retten, er jeg overbevist om at min uskyld vil være åpenbar for retten. Mitt juridiske team og jeg vil vise at det er hevet over enhver tvil at jeg var på ferie i Norge og at det ikke er straffbart å fly en hobbydrone, sa den siktede 47-åringen i en pressemelding sist uke.

Mannen har har både britisk og russisk statsborgerskap. Kjennelsen finner du her.