Målingen ble gjennomført av Respons Analyse i begynnelsen av september, og har rettet seg utelukkende mot velgere med mastergrad eller mer. Samme undersøkelse ble gjennomført i forkant av stortingsvalget for tre år siden.

På den ferske målingen er det fortsatt rødgrønt flertall, med minste mulige margin, men en sammenligning med resultatene fra 2021 viser en kraftig borgerlig fremgang.

Annonse

Vil du jobbe i et av Bærums fremste advokatfirmaer?

Sp stuper

Den største endringen skjer hos Høyre. Partiet var størst også for tre år siden, men har siden da økt oppslutningen fra 19 til 26,8 prosent. Partiet ser altså ut til å ligge høyere blant akademikere, enn blant folk flest. Også FrP går kraftig frem, fra 4 til 8,7, men skårer langt lavere enn i befolkningen for øvrig. Også Venstre går frem på borgerlig side.

På rødgrønn side er SV tilnærmet uforandret på 14,9 prosent, vesentlig høyere enn på generelle målinger. Ap går noe tilbake, mens Sp stuper fra 8 til 2,2 prosent. Også MDG går kraftig tilbake, fra 15 til 9,2 prosent.

Klima mindre viktig

Målingen ville i følge Respons gitt de borgerlige partiene 84 mandater, som er ett mandat unna flertall. Det rødgrønne flertallet sikres ved at MDG havner på vippen.

Klima og miljø oppgis fortsatt å være den viktigste saken blant høyt utdannede, men i langt mindre grad enn for tre år siden. Den gang svarte 45 prosent at dette var blant de tre viktigste sakene, nå svarer 35 prosent det samme.

Annonse

Finanstilsynet søker jurister til tilbudsplikten

Utdanningspolitikk

Utdanning- og skolepolitikk, helse, velferdspolitikk og skatt følger etter som toppsaker for høyt utdannede.

– Høyt utdannede mener Høyre har den beste skole- og utdanningspolitikken. Dette er saker som er enda viktigere for høyt utdannede enn for befolkningen generelt. Undersøkelsen viser også at høyt utdannede mener at Høyre har den beste politikken på helse og næring, sier leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, i en pressemelding.