Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 er i all hovedsak godt nytt for Norges domstoler. Det foreslås midler til å sikre vår digitale «grunnmur», til opprusting av domstolenes lokaler mange steder i landet og til å etablere opptak av lyd og bilde i tingretter i hele landet.

Etter noen svært krevende år, hvor domstolene blant annet har vært gjennom ansettelsesstopp og reduksjon av ansatte i tingrettene, vil vi fremover kunne forbedre og videreutvikle et av verdens beste rettssystemer.

Hurtigspor i Oslo

Regjeringen foreslår også en helt nødvendig satsing på et hurtigspor for ungdom i Oslo. Det er bra, for hovedstaden vår er svært overrepresentert i saker med unge tiltalte: Oslo har ca. 15 prosent av befolkningen i landet, men hele 25 prosent av disse sakene. Det merkes godt både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Derfor er denne satsingen både viktig og kjærkommen.

Samtidig er økningen i ungdomskriminaliteten et nasjonalt fenomen, og de fleste domstoler merker den samme trenden som Oslo. Politiets budsjett styrkes i hele landet for å møte økningen i slike saker. For å kunne behandle saker om ungdomskriminalitet i et «hurtigspor», vil dette innebære at andre rettssaker må utsettes, og saksbehandlingstiden for andre prioriterte saker vil bli lengre.

Bør utvides

Den norske Dommerforening håper derfor Stortinget i budsjettbehandlingen utvider denne satsingen til å gjelde hele landet. Domstoladministrasjonen har beregnet at det trengs ca. 30 millioner kroner ut over Regjeringens forslag for å få til dette, tilsvarende 17 dommerstillinger.

Skal vi lykkes med å bekjempe ungdomskriminaliteten må mange virkemidler settes inn: Forebygging, etterforskning og rask behandling i rettsvesenet. Da er det viktig at hele kjeden settes i stand til å sette inn ekstra innsats – slik at ikke domstolene blir «flaskehalsen» i et viktig nasjonalt fellesløft.

Vi i domstolene er klare til å gjøre vår del av jobben, men vi er avhengig av å få de midlene som trengs – som også innebærer flere dommere.