Det er gledelig at det signaliseres at kampen mot kriminalitet blir hovedsaken i statsbudsjettet. Befolkningen fortjener, og vi i Politijuristene forventer, at budsjettet vil innebære en reell styrking av påtalemyndigheten i politiet.

I en budsjettlekkasje kommer det fram at regjeringen vil styrke bekjempelsen av kriminalitet med 2,8 milliarder kroner til neste år.

Bortkastet

Hvor mye av dette skal gå til påtalemyndigheten i politiet? Mye av politiarbeidet i de foregående leddene vil være bortkastet om påtale ikke har nok midler til en forsvarlig bemanning for å gjøre jobben i siste ledd.

I dag har påtale utgifter til bemanning på 1,8 milliarder kroner. Vi må minimum opp på 1,9 milliarder dersom det skal bli en styrking – med 50 flere ansatte. 2 milliarder kroner ville virkelig utgjort en betydelig forskjell.

Alternativet til at påtale er forsvarlig rustet er flere henleggelser, lavere oppklaringsprosent, etterforskninger som er bortkastet og et rettssystem som blir en svingdør for kriminelle som går fri og finner nye ofre.

Forsvarlig bemanning

Det blir ikke noen reell kriminalitetsbekjempelse uten en forsvarlig rustet påtalemyndighet i politiet. 

Om man ønsker å knuse kriminelle nettverk, ha tryggere nabolag og færre voldshendelser, må påtalemyndigheten i politiet, de som får ballen over målstreken og får kriminelle dømt, ha midler til en forsvarlig bemanning.