Det kan bidra til å sende feil signal at det advokatkontoret som regelmessig forsvarer den norske statens interesser for EFTA-domstolen, gis en særlig rolle i nominasjonsprosessen.

Det mente Dommerforeningen, da det tidligere i vår ble holdt høring om Utenriksdepartementets forslag til nominasjonsprosess. Bakgrunnen er at Norge skal fremme en kandidat til domstolskomitéen i EFTA-samarbeidet, innen nåværende dommer Per Christiansen går i januar.

Utenriksdepartementet lar seg imidlertid ikke avskrekke av dommernes innvendinger, og har nå opprettholdt sitt forslag til sammensetning i innstillingskomitéen. Denne blir derfor slik:

  • Lederen for Innstillingsrådet for dommere (leder)
  • Ett medlem oppnevnt etter forslag fra Høyesterett
  • Ett medlem oppnevnt etter forslag fra Regjeringsadvokaten
  • Ett medlem oppnevnt etter forslag fra Advokatforeningen
  • Ett medlem oppnevnt av UD

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Ingen aldersgrense

Det andre spørsmålet det har vært betydelig diskusjon rundt, er om man i utlysningen skal stille krav om en viss alder. Norske dommere, også i Høyesterett, må fratre for aldersgrensen ved fylte 70 år. Det samme må dommere i Menneskerettsdomstolen.

I EFTA-domstolen finnes det imidlertid ingen slik aldersgrense. I utkastet til prosedyre ble det derfor åpnet for at det kunne stilles krav om at kandidatene må være under 70 år gjennom hele åremålsperioden. 

– Av høringssvarene som er kommet inn er flere skeptiske til å stille et særlig krav til at kandidater må eller bør være under 70 år gjennom hele seks års-perioden, kommenterer underdirektør Kaja Moe Winther ved Rettsavdelingen i Utenriksdepartementet.

Høyesterett pekte i sin høringsuttalelse på at en 70-årsgrense i praksis ville gjøre det vanskelig for personer over 58 år å søke, ettersom disse vil være utelukket for reoppnevning til en andre periode.

– Vi er enig med høringsinstansene at dette er vektige hensyn. Derfor er setningen «Dersom det settes som krav at kandidatene må være under 70 år gjennom hele sin periode som dommer, skal dette også fremkomme i utlysningsteksten» tatt ut av den fastsatte prosedyren. Og vi legger da heller ikke opp til å stille et slikt krav i utlysningen, sier Winther.

Før sommeren

Innstillingskomiteen skal etter instruksen innstille tre kandidater i alfabetisk rekkefølge. Denne innstillingen vil være offentlig. UD vil deretter vurdere navnene i samråd med SMK og andre departementer, og så beslutte hvem av kandidatene som skal nomineres.

Den som blir nominert skal deretter formelt oppnevnes av Domstolskomitéen i EFTA-samarbeidet. 

– Arbeidet med å innhente forslag til medlemmer til innstillingskomiteen er nå i gang, og det tas sikte på å oppnevne komitéen og lyse ut stillingen før sommeren, sier Winther.