Mandatet for utvalget ble presentert fredag. Der fremkom det at professor ved Universitetet i Bergen Jon Petter Rui skal lede arbeidet. To av medlemmene er hentet fra utenlandske institusjoner.

De øvrige medlemmene i utvalget blir:

  • Lagdommer i Hålogaland lagmannnsrett Susann Funderud Skogvang
  • Vicestatsadvokat i København Iren Mirmojtahedi
  • Docent Ph.d. i Linköping Anders Nordgaard
  • Advokat Inger Marie Sunde
  • Politioverbetjent Ingrid Tveit fra Kripos
  • Professor i filosofi ved UiO Arne Johan Vetlesen

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Samtidig har regjeringen utnevnt Anne Kamilla Silseth til ny leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Utnevningen er et åremål på sju år. Silseth overtar etter Siv Hallgren, som i høst ble ansatt som direktør for Statens sivilrettsforvaltning.

Silseth er i dag advokat hos Schjødt i Stavanger, og var blant de søkerne som var unntatt offentlighet.

– For regjeringen er det viktig at alle sider av saken mot Viggo Kristiansen blir gransket, fra det tidspunkt politiet startet etterforskning til Borgarting lagmannsrett avsa frifinnende dom. Det har på kort tid blitt lagt ned et omfattende arbeid med mandatet. Utkast til mandat har vært forelagt sentrale instanser for innspill. Det er liten tvil om at mandatet er krevende, men jeg har tiltro til at utvalget vil løse oppdraget på en god måte, uttaler justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Departementet opplyser at granskningen skal omfatte både politiet, påtalemyndigheten, domstolene, forsvarere, bistandsadvokater, sakkyndige, Den rettsmedisinske kommisjon og Gjenopptakelseskommisjonen.

Ifølge mandatet skal utvalget blant annet vurdere om lover og regler ble etterlevd av aktørene, og om skjønnet som ble utøvd innenfor rammen av disse var forsvarlig.

«Granskningen skal ikke omfatte spørsmålet om noen av aktørene som har hatt befatning med saken har gjort seg skyldig i et straffbart forhold, men det kan gis uttrykk for kritikk i den grad utvalget finner dette berettiget. Formålet med granskningen er ikke å utpeke enkeltpersoner som er ansvarlige for feil, men å sørge for at alle sider av saken blir grundig vurdert for å kunne ta lærdom av den», heter det i mandatet.

Utvalget skal dessuten foreta en gjennomgang av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, og levere sin utredning innen utgangen av 2024.