Det har vært mye rabalder rundt koronatiltakene i Bergen siste tiden. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen har, som så mange ganger før, vært en sentral premissleverandør i debatten.

Torsdag eskalerte det til nye høyder, da Bergen kommune lanserte svært inngripende smitteverntiltak, angivelig uten å ha konsultert med sentrale myndigheter. Marthinussen reagerte med å gå ut på Facebook med dette budskapet:

Annonse

Advokat / advokatfullmektig - Bygg og entreprise

Allerede dagen etter valgte Bergen kommune å snu: Kraftige reaksjoner etter omikron-grep i Bergen - byrådet snur

Men Marthinussens utspill fikk så voldsomme reaksjoner at han lørdag valgte å gå ut med en ny post, der han redegjorde grundigere for den første:

Blant de som hadde reagert, var Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas, som skrev:

Mandag formiddag forteller Marthinussen at han har opplevd diskusjonen som en stor belastning.

– Jeg er ganske medievant, og har stått i store diskusjoner før. Spesielt i forbindelse med pandemien. Men å bli kalt morder og anklaget uaktsomt drap, og få indirekte trusler, det er ganske voldsomt. I tillegg renner det jo inn gratulasjoner fra folk du kanskje ikke har lyst til å identifisere deg med, folk som mener hele Covid er iscenesatt og så videre. Men det går forsåvidt greit. Det er verre med alt som er nesten på trusselnivå.

– Angrer du?

– Ikke på innholdet, jeg står for det jeg skrev. Men om du tar meg tilbake til onsdag i forrige uke, så er jeg ikke sikker på om jeg hadde sagt det høyt. Jeg tror kanskje ikke det. Den personlige belastningen er for høy.

– Hvordan da?

– Det er krevende når en samlet elite idiotforklarer deg. Jeg mener på ingen måte at min ytringsfrihet er krenket, men dette forteller jo noe om at det i øyeblikket er ganske belastende å ha en avvikende oppfatning. Det gjør at vi kommer i en situasjon der man bare velger å holde kjeft. Og det igjen gjør at man risikerer at legitim kritikk ikke blir fremmet på den måten man ønsker.

Byrådet i Bergen valgte altså fredag å droppe innføring av flere inngripende tiltak, på bakgrunn av innvendinger mot lovligheten.

– Jeg vil påstå at Eirik Holmøyvik og jeg egenhendig fikk byrådet i Bergen til å snu. Men om ikke noen av oss gidder, så risikerer vi at det skjer rettslige overgrep fra stat og kommune. Det høres cocky ut, men det var vi to alene som gikk ut og sa klart fra om at dette går bare ikke, sier Marthinussen.

Også politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, reagerte før helgen på tiltakene som ble foreslått i Bergen: