– Opplysningen om dette var et sjokk for meg og for hele regjeringen. Jeg fikk opplysninger om dette rett før PSTs pressekonferanse. Dette gikk veldig sterkt inn på Tor Mikkel, og han ba om permisjon. Det vil han få i statsråd i morgen, sa statsministeren på en pressekonferanse i ettermiddag.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP) vil fungere som justisminister inntil videre.

Siktelsen mot justisministerens samboer, Laila Anita Bertheussen, kommer etter at Waras private hjem er blitt utsatt for hærverk ved flere anledninger.

– Han er i sjokk, og uansett utfall er dette en tragedie for ham og hans familie, sa FrP-leder Siv Jensen.

Siktelsen gjelder overtredelse av straffeloven § 225 bokstav b) for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.

Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars, i familiens bil som stod parkert på bopel i Oslo.

PST opplyser at de mistenker Bertheussen for å ha satt på brannen, og ved det gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn.

Ikke varetekt

Politiet ser forholdet i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren og Bertheussen selv, hvor samboeren kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske denne hendelsen, som en eskalering av de tidligere fremsatte truslene. Bertheussen er ikke siktet for disse hendelsene, skriver PST.

Oslo tingrett har samtykket i at Waras bolig ransakes, men PST vurderer at det ikke er nødvendig med varetektsfengsel.

Samboeren har holdt en høy profil i sosiale medier i kjølvannet av kontroversen rundt en teaterforestilling på Black Box Theater.

wara1

Saken vil bli oppdatert.