– Dette er den mest krevende økonomiske situasjonen den tredje statsmakt har stått overfor i vår tid, sa DA-direktør Sven Marius Urke til Rett24 da statsbudsjettet ble lagt frem sist uke. Deretter innkalte han umiddelbart styret i Domstoladministrasjonen til ekstraordinært styremøte.

Nå er protokollen fra møtet klar, og der fremkommer det at det vil bli innført ansettelsesstopp i alle domstoler og Domstoladministrasjonen med øyeblikkelig virkning. Styret bestemte også at en rekke byggeprosjekter hvor avtalene ikke er ferdigforhandlet, skal stilles i bero.

Annonse

Advokat - M&A, selskapsrett mv

I en melding skriver Domstoladminstrasjonen:

«Vedtaket er en konsekvens av regjeringens budsjettforslag for 2023. Foreløpig varer tiltakene frem til neste styremøte 14. november. Budsjettforslaget fra regjeringen innebærer et tilpasningsbehov i 2023 i størrelsesorden 120 millioner kroner. Underdekningen i budsjettet består av budsjettkutt og uunngåelige kostnadsøkninger. Dersom den tredje statsmakt ikke tilføres ytterligere midler i løpet av Stortingsbehandlingen, vil underdekningen i budsjettet måtte dekkes inn gjennom innsparinger som vil ha negative konsekvenser både for driften og utviklingen av domstolene fremover».

Det er også sannsynlig at den digitale utviklingstakten i domstolene må reduseres, opplyser DA.

– Konsekvensen av regjeringens forslag til budsjett for domstolene vil merkes for domstolenes brukere. Med færre dommere vil saksbehandlingstiden gå opp. Manglende nødvendig utstyr i rettsalene er allerede noe vi mottar mange henvendelser om, både fra brukerne våre og dommerne. Denne situasjonen vil bli ytterligere forverret i 2023, uttaler Urke.