Dommen mot den norske mannen fikk stor oppmerksomhet da den falt i Oslo tingrett i fjor vår. Saken kom opp fordi en belgisk journalist hadde infiltrert et nettsamfunn der folk fra hele verden, og flere fra Norge, betalte fattige filippinere for å direktesende sexovergrep mot barn.

Nyheten, som i Norge ble videreformidlet av VG, førte til at Riksadvokaten ba Kripos gå inn i saken. Enden på visa var at en nordmann i mars i fjor ble dømt til 13 års fengsel. Mannen nekter straffskyld, og ankesaken pågår nå i Borgarting lagmannsrett.

I den sammenheng pågår en kamp om de forklaringene barna i saken har avgitt på video i Filippinene. Forsvaret har anført at videoene må nektes ført som bevis, fordi de prosessuelle reglene for bevisopptak ikke var oppfylt, og på grunn av andre svakheter ved tilblivelsen.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen eiendomsutvikling

Kontradiksjon

Sist uke kom Høyesteretts ankeutvalg til at det, tross manglene, ikke er grunnlag for en generell forhåndsnektelse av de aktuelle videoene. Et sentralt spørsmål vi være om forsvarerne får mulighet til å stille tilleggsspørsmål til de involverte, etter avspilling. Og videre:

«Den endelige avgjørelsen av om avspillingen vil måtte avskjæres, vil lagmannsretten først ha grunnlag for å ta under ankeforhandlingen. Først da vil det bli klarlagt om vilkårene for avspilling er oppfylt, herunder om det foreligger tilstrekkelige «counterbalancing factors» som kan veie opp for svakhetene ved avhørene.»

Forholdene i tiltalen strekker seg over mer enn to år, med fem forskjellige barn i alderen 10 til 15 involvert. I de omstridte videoforklaringene, som ble avspilt for tingretten, forklarer jentene blant annet at den tiltalte nordmannen ble omtalt som «pappa», og at han var fast kunde som bestilte «show» og sendte penger.

Ankesaken startet i lagmannsretten 9. mai, og skal etter planen pågå helt frem til 10. juni. Forsvarere i saken er  Aurora Lindeland Geelmuyden og Frode Sulland fra Advokatfirmaet Sulland. Aktorer er statsadvokaten Marit Formo og politiadvokat Lene Hammersland.

Ankeutvalgets kjennelse finner du her.