Nå ligger det an til at dommen fra i sommer blir stående. Eidsivating lagmannsrett har nemlig besluttet å avvise anken, ettersom den ble levert først dagen etter at ankefristen var utløpt.

Kommunen begjærte oppfriskning, og anførte at det ville være urimelig å nekte kommunen videre behandling av saken på bakgrunn av
advokatens regnefeil. Særlig ettersom saken, etter kommunens syn, har prinsipiell interesse.

Annonse

Vil du bli en del av landets fremste team for ESG, Compliance og Crisis Management?

Ingen nåde

Eidsivating lagmannsrett er imidlertid ikke enig, og skriver:

«Etter lagmannsretten syn taler «forsømmelsens karakter» mot at kommunen gis oppfriskning. Det er foretatt feil beregning av ankefristen, og utløp av denne etter rettsferien. Lagmannsretten legger til grunn at kommunens advokat har inngitt anken i aktørportalen dagen etter fristen utløp. Frister med fraværsvirkninger er sentrale regler som det må forutsettes at en advokat behersker. Fristoversittelsen må karakteriseres som uaktsom. Høyesterett uttalte i HR-2018-430-U avsnitt 15 at aktsomhetsnormen skjerpes ytterligere når prosessfullmektigen velger å inngi anke på det hun tror er fristens siste dag. Det samme gjør seg etter lagmannsrettens syn gjeldende i denne saken, selv om advokaten
har opplyst at hun trodde ankefristen utløp 31. august. Det hadde vært rettsferie, og kommunen hadde således hatt god tid til å sende en anke før fristen.»

Kommunen anførte at saken har betydning utover det økonomiske fordi tingrettens vurdering både av hensyn til de ansattes på skolen, men også av hensyn til medelever som er fremstilt som mobbere. Lagmannsretten lar seg ikke overbevise.

«Lagmannsretten viser til at saken dreier seg om kommunens ansvar for sine ansattes unnlatelser, ikke enkelte elevers eller enkelte ansattes ansvar. Saken har stor personlig betydning for A, men har slik lagmannsretten vurderer det, ikke personlig eller velferdsmessig betydning for kommunen.»

– Håper kommunen lar dette ligge

Saken ble omtalt i Oppland Arbeiderblad mandag. Rådmannen i Søndre Land kommune sier til avisen at kommunen ennå ikke har tatt stilling til om avgjørelsen skal ankes.

Kvinnens prosessfullmektig, Simen Skjønsberg fra Sulland, sier til samme avis at hans klient håper at avgjørelsen ikke ankes til Høyesterett.

– Vi håper kommunen lar dette ligge nå og heller tar innover seg tingrettens klare dom. Kjennelsen er som ventet, der lagmannsretten ikke fant grunn til å gjøre unntak fra hovedregelen om at anker som er fremsatt for sent skal avvises. I denne vurderingen har lagmannsretten blant annet vektlagt at tingrettens dom er grundig og klart forsvarlig, sier Skjønsberg.