Rapporten er bestilt av Justis- og beredskapsdepartementet og viser at to av tre kroner brukes på ofre av kriminalitet – 94,7 milliarder kroner. De største kostnadene er relatert til lovbruddene for bruk av illegale rusmidler, vold og mishandling og seksuallovbrudd.

Denne rapporten viser en skremmende høy sum som samfunnet betaler for kriminalitet. Vår jobb er å hindre at behovet for disse kostnadene oppstår.

Politiet gjør en viktig forebyggende jobb når det gjelder kriminalitet. Men den viktigste forebyggende innsatsen gjøres andre sektorer enn justissektoren. I Hurdalsplattformen understreker regjeringen viktigheten av forebygging, blant annet innenfor helse og da særlig innen rusfeltet, samt barnefattigdom.

Regjeringen har som mål å redusere sosiale forskjeller, og har mange tiltak innenfor barnehagene og skolesektoren. Disse tiltakene er viktige, fordi de på sikt vil bidra til å redusere kriminaliteten.

Funn i rapporten

Rapporten fordeler det offentliges ressurser til forebygging og reaksjon, og kostnader for ofre av kriminalitet på lovbruddsgrupper. Det offentliges ressurser til forebygging og reaksjon følger i all hovedsak lovbruddene med høyest kostnader for ofrene.

Beregningene anslår høyest ressursbruk på vold og mishandling 9,3 milliarder kroner. Deretter følger ressurser til rusmiddellovbrudd (6,5 milliarder), seksuallovbrudd (5,4 milliarder) og vinningslovbrudd utenom eiendomstyveri (5,0 milliarder).

For ofrene er kostnaden først og fremst knyttet til helse- og produksjonstap, samt behandlingskostnader. Den prissatte kostnaden er størst for brukere av illegale rusmidler; om lag 35 milliarder kroner.

Tilsvarende tall er 21 milliarder kroner for ofre av vold og mishandling og 13 milliarder kroner for ofre av seksuallovbrudd. Kostnaden for ofre av annet vinningslovbrudd er hovedsakelig skatteunndragelse, beregnet til 11 milliarder kroner.

Drap

Rapporten anslår også det gjennomsnittlige helse- og produksjonstapet per lovbrudd for noen utvalgte lovbruddsgrupper. Beregningen viser gjennomsnittlig helse- og produksjonstap per lovbrudd. Drap har den høyeste gjennomsnittskostnaden på grunn av antall tapte leveår per offer; 36 millioner kroner per lovbrudd. Ofre av voldtekt har et beregnet gjennomsnittlig helse- og produksjonstap på om lag 560.000 kroner, mens vold med skade er anslått å påføre ofrene et helse- og produksjonstap på 190.000 kroner per tilfelle.

Selv om rapporten ikke sier noe om de personlige og menneskelige kostnadene, er regjeringen glad for at vi endelig har en rapport som dokumenter hvor viktig forebygging er, og som sier noe om hvor mye samfunnet kan spare ved å bli bedre på forebygging. Det viktigste er å sørge for at kriminalitet ikke skjer.