Den underliggende saken dreier seg om en mann som er dømt for grove overgrep mot sine to døtre. Gulating lagmannsrett tok utgangspunkt i at hvert av de to forholdene, vurdert isolert, tilsa en fengsel i drøyt 7 år. Etter norsk strafferett skal man i slike tilfeller ikke addere straffen for de forskjellige lovbruddene, men heller utmåle et tillegg i det mest alvorlige forholdet.

Hvor stort dette tillegget skal være, sier loven ingenting om. I saken Høyesterett nå har vurdert, hadde Gulating lagt til rundt halvannet år, slik at samlet straff for de to overgrepene ble 8 år og 6 måneder. «Strafferabatten» for det andre overgrepet ble dermed på mer enn fem år. Det er for mye, sier Høyesterett nå.

Annonse

Adnor søker advokater i Trondheim

Minst halvparten

En gjennomgang av praksis viser at det i dag ikke er noen åpenbar rød tråd i hvor mye domstolene legger til når de anvender denne regelen. Høyesterett skriver:

«Avgjørelsene viser at det ikke kan utledes noen klar norm om størrelsen av tillegget. Domstolene vil her som ellers ha betydelig grad av frihet til å fastsette en passende straff. Slik jeg ser det, må imidlertid tillegget ved at det er begått overgrep mot to fornærmede, utgjøre en vesentlig andel av den fengselsstraffen som krenkelsene mot den andre fornærmede i utgangspunktet ville gitt. Det vil derfor sjelden være grunn til at tillegget settes lavere enn halvparten av utgangspunktet, og ofte vil tillegget måtte settes høyere.»

I drøftelsen fremhever Høyesterett at lovgiver, for 20 år siden, signaliserte et ønske om straffskjerping ved gjentagelser. Retten poengterer også at tillegget i straff bør være «merkbart større» når forholdet er begått mot flere, sammenlignet med når samme forhold er begått flere ganger mot én person.

Skjerpes

Konklusjonen i den konkrete saken er at Høyesterett setter straffen til 10 år og 6 måneder, altså to år høyere enn det lagmannsretten landet på. 

Dommen finner du her.