Riksmekler Nils Dalseide gikk bort i juni, og i september ble stillingen som hans etterfølger utlyst.

I fredagens statsråd ble det besluttet at jobben skal gjøres av Mats Wilhelm Ruland (42). Han ble utnevnt til lagdommer så sent som i vår, og kom da fra stilling som dommer ved Oslo tingrett.

Ruland har vært særskilt oppnevnt mekler hos Riksmekleren siden våren 2016, og har erfaring som voldgiftsdommer og fra Personvernnemnda. Han har også erfaring som advokat, med blant annet fem år i Haavind.

– Stolt og glad

– Jeg er stolt og glad for den tilliten jeg har fått, og gleder meg til å komme i gang med arbeidet. Det er et privilegium å få lede Norges beste meklerkorps, bygd opp av Nils Dalseide, og som Kine Steinsvik har videreført på en utmerket måte etter at Dalseide brått gikk bort. Jeg ser fram til godt samarbeid med de sentrale partene i arbeidslivet. De er meget profesjonelle, dyktige og ansvarlige, og dette er et solid fundament til å finne gode løsninger i de kommende meklingene, sier Ruland til Rett24.

LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik mener Ruland har alle forutsetninger for å lykkes som riksmekler.

– Vi i LO kjenner ham godt fra krevende meklinger, ikke minst i forbindelse med tariffoppgjøret sist vår. Han har en solid faglig bakgrunn og arbeidserfaring, i kombinasjon med de personlige egenskapene som trengs i rollen som riksmekler. Vi ser fram til et godt samarbeid, og gratulerer Ruland med oppnevnelsen, sier Hessen Følsvik.

– Godt valg

Hun får følge av arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom, som mener Ruland er et godt valg.

– Han er profesjonell, og en person som begge parter har stor tillit til. Ruland bidro til å finne konstruktive løsninger i årets samordnede oppgjør, sier Melsom.

Arbeidsminister Anniken Hauglie uttaler i departementets pressemelding at Ruland er særdeles godt kvalifisert.

– Gjennom sin solide faglige kompetanse, arbeidserfaring og personlege egenskaper, har han gode forutsetninger for å fungere godt som riksmekler, heter det i meldingen.