SpareBank1 og Advokatfirmaet Legalis inngikk nylig et samarbeid som tilbyr enkel, juridisk bistand til alle kunder i ti SpareBank1-banker.

– Gjennom mange år har vi savnet å tilby kundene våre juridisk bistand i forbindelse med finansiering. Stadig oftere opplevde vi at kundene henvendte seg til banken for juridisk hjelp i forbindelse med økonomiske spørsmål om etablering av samboerforhold, eiendom og arveoppgjør, sier banksjef personmarked Else Hellum i SpareBank 1 Ringerike Hadeland.

– De fleste har behov for juridisk bistand gjennom livet. Vi tror dette innovative konseptet vil bli svært godt mottatt av kundene, sier Torstein Bae, managing partner i Legalis.

Blant de juridiske hjelpemidlene SpareBank1 nå tilbyr, er veiledere knyttet til juridiske spørsmål, kontraktsmaler og gratis konsultasjon hos Legalis hvis det er behov for ytterligere juridisk assistanse.

«In-house» hos Nordea

Nordea tilbyr også juridisk bistand til kundene sine, men har valgt en annen modell enn SpareBank1. Et team på tre advokater ansatt i Nordea har siden tjenesten ble lansert i fjor sommer bistått kundene med juridiske problemstillinger.

Kristin Kruse Nordea
Advokat Kristin Kruse, Nordea.

– Vi gir gratis juridisk rådgivning som er knyttet til bankens øvrige tjenester og produkter: samboerkontrakt og ektepakt, gavebrev, testament og fremtidsfullmakt, sier Kristin Kruse, advokat i Nordea.

Tilbudet gjelder ikke for alle Nordea-kunder, men for de ca. 120 000 Premium-kundene i banken.

Drop-in

Som ledd i samarbeidet med Sparebank1, har Advokatfirmaet Legalis nå åpnet et drop-in-lokale i Universitetsgata i Oslo. Der tilbys gratis, enkel juridisk rådgivning.

– Hvem som helst kan komme inn og få gratis rådgivning. Dersom våre advokater anbefaler at klienten går videre med sin sak, kan det inngås avtale om oppdrag til en gunstig pris, sier managing partner i Legalis Torstein Bae.

SpareBank1 Lom og Sjåk deler kontor med advokatfirmaet i drop-in-lokalet.

– Bankens kunder kan også henvende seg til våre advokater vedrørende juridiske spørsmål. Vi ser ofte at det både er et juridisk og finansielt behov knyttet til samme sak. For eksempel i forbindelse med en totalrehabilitering kan banken hjelpe med råd knyttet til finansiering, mens advokatene kan bistå kunden med avtaler som inngås med oppussingsfirmaene, sier Bae.

Mest for de rike

Verken DnB eller Danske Bank tilbyr juridisk rådgivning, men har tjenester for de mest formuende bankkundene, såkalte Private Banking-kunder.

– Vi har egne jurister for våre Private Banking-kunder, som stiller som diskusjonspartner ved behov. Vi gir ikke juridisk rådgiving, men informerer om regler og gir generelle betraktninger som kunden bør være oppmerksom på og vurdere. I dag har vi ingen avtale med et spesifikt kontor/firma, men har et stort nettverk i advokatbransjen. Vi opplever at kundene har ulike problemstillinger og bistår med å finne advokater/advokatfirmaer basert på den enkeltes behov, sier Marte Anundsen Vilming, kommunikasjonsrådgiver i DnB.

I Danske Bank kan Private Banking-kunder kostnadsfritt benytte bankens advokater som sparringspartnere.

– Skulle kunden etterspørre spesifikk juridisk rådgivning vil vi kunne henvise til eksterne advokater som da vil bistå med dette, sier pressesjef i Danske Bank, Øystein Schmidt.